Pekarna v Parizu, ki je pravi zaklad, ima bageto najboljšo med najboljšimi
Pekarna v Parizu, ki je pravi zaklad, ima bageto najboljšo med najboljšimi

Pekarna v Parizu, ki je pravi zaklad, ima
bageto najboljšo med najboljšimi

Francoska bageta ali baguette je nekakšno nacionalno bogastvo. Je več kot pecivo, je simbol francoske umetnosti življenja. Zato v Parizu že 31. leto zapored poteka tekmovanje za izbor najboljših med najboljšimi. Letošnja zmagovalka je pekarna Utopia, ki je osvojila prestižni naziv Grand Prix de la Baguette de Tradition Française de la Ville De Paris. Cilj natečaja je ohranjanje obrti in tradicije sredi naraščajoče industrializacije, kar je izjemno pohvalno, tovrstne novice pa nam vsem dajejo vpogled v avtentične lokacije, ki jih je vredno obiskati in preizkusiti njihovo ponudbo na naslednjem potovanju.

Xavier Netry, nadarjeni pek za pekarno Utopia, je pritegnil pozornost s svojo izjemno kreacijo baget in osvojil zahtevne brbončice strokovne žirije v testu, ki je vključeval pet ključnih kategorij: videz, pečenje, teksturo, aromo in okus. Vsaka tekmovalna bageta, izdelana z natančnostjo, mora izpolnjevati stroga merila, od velikosti in teže do količine soli. Netryjeva zmaga mu ne prinese le zasluženega naziva, ampak tudi lepo nagrado v višini 4.000 evrov in možnost, da celo leto oskrbuje z bagetami nikogar drugega kot francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Netry je pek s 25-letnimi izkušnjami, ki je izjavil, da je skrivnost njegovih priznanih kruhov odlična predpriprava iz kislega testa ali droži, skrbna priprava ter ljubezen in strast. V pravilih tekmovanja je namreč zapisano, da morajo biti bagete izdelane ročno le iz moke, vode, soli in kvasa ter se morajo prodajati samo tam, kjer se pečejo.

Več kot le tekmovanje, Grand Prix de la Baguette de Tradition Française de la Ville De Paris je praznovanje dediščine in predanosti, v čast pekom, ki podpirajo brezčasno umetnost izdelave popolnega hlebca kruha.

Foto: iStock

Naloži več
Zapri