Izbranih je novih 50 najboljših restavracij sveta: Na katerem mestu je tokrat pristala Hiša Franko?
Izbranih je novih 50 najboljših restavracij sveta: Na katerem mestu je tokrat pristala Hiša Franko?

Izbranih je novih 50 najboljših restavracij sveta: Na katerem mestu je tokrat pristala Hiša Franko?

Včeraj so na slavnostnem dogodku v hotelu Wynn v Las Vegasu glamurozno podelili težko pričakovane nagrade The World’s 50 Best Restaurants 2024, ki jih sponzorira S.Pellegrino & Acqua Panna. Gre za priljubljen seznam, ki ga vsako leto pripravi medijsko podjetje William Reed iz Združenega kraljestva. Ta se je v britanski reviji Restaurant prvič pojavil leta 2002 in čeprav danes nagrade z revijo niso več povezane, imajo za gastronomski svet ogromno veljave in vpliva. Najboljših 50 restavracij na svetu izbere 1080 mednarodnih strokovnjakov iz gostinske industrije, zaradi česar je svetovno priznana gastronomska referenčna točka, ki prikazuje vodilne trende in izpostavlja odlične restavracije z vseh koncev sveta.

V 22. izdaji letne lestvice so restavracije s 26 ozemelj, petih celin in osem vznemirljivih novih in ponovnih vstopov na lestvico 50 najboljših. Katere so torej najboljše restavracije na svetu in na katerem mestu se je letos znašla naša najbolj prestižna restavracija Hiša Franko, ki je lani zasedla 32. mesto?

Najboljša restavracija na svetu je …

Chefi Oriol Castro, Eduard Xatruch in Mateu Casañas imajo letos veliko razlogov za praznovanje. Poleg obeležitve 10-letnice restavracije so prejeli tudi najvišje priznanje lestvice – njihova restavracija Disfrutar je bila imenovana za najboljšo restavracijo na svetu 2024. Njihove domiselne jedi so pripravljene z izjemno tehnično spretnostjo in postrežene na najbolj igriv možen način. V ponudbi sta dva vzporedna menija s 30 hodi: klasični in festivalski. Prvi vsebuje jedi, kot so sipe v tajskem slogu s kokosovo kroglo in squab s kombu špageti, mandlji in grozdjem, medtem ko je slavni krof Panchino, polnjen s kaviarjem, in je briljanten zamrznjen sendvič gazpacho mogoče najti v klasični izvedbi. Ne glede na izbrani meni je nekaj gotovo: doživetje v najboljši restavraciji na svetu je nepozabno!

10 najboljših

Med prvih 10 najboljših restavracij na svetu so se od 10. do 1. mesta uvrstile Don Julio iz Buenos Airesa, ki slovi po odličnih zrezkih, restavracija Gaggan v Bangkoku, kjer podirajo stereotipe visoke kulinarike, Alchemist iz Kopenhagna, ki bolj kot na restavracijo spominja na kulinarični laboratorij, Quintonil iz Mexico Cityja, ki slovi po gostoljubju in svežih jedeh, restavracija Atomix iz New Yorka, kjer lahko izkusite eno najboljših Korejskih kuhinj visoke kulinarike, na 5. mestu je Maido iz Lime, ki združuje Japonsko in Perujsko hrano, znano kot Nikkei, mesto višje je Diverxo iz Madrida, ki očara s svojim ambientom, hedonizmom in ustvarjalnostjo, na 3. mestu je pariška restavracija Table by Bruno Verjus, ki servira pisane jedi sodobne francoske kuhinje, na 2. mestu pa je Asador Etxebarri iz Atxonda, spokojna restavracija iz Baskije, kjer lahko uživamo v naravnih lepotah in izjemnih lokalnih specialitetah.

Nove restavracije na seznamu najboljših

Wing v Hongkongu je letos prvič vstopil na seznam 50 najboljših svetovnih restavracij in na 20. mestu osvojil najvišjo nagrado za nove restavracije 2024. Kar je zraslo iz testne kuhinje za polnočni prigrizek, je v debitantskem hongkonškem prizorišču kuharja in lastnika Vickyja Chenga, postala njegova “brezmejna” kitajska restavracija Wing, ki se nahaja le eno nadstropje nižje.

Drugi dve novi uvrstitvi na lestvico so na 49. mestu La Colombe iz Cape Towna, ki slovi po elegantnih krožnikih francoske kuhinje in na 44. mestu restavracija Mingles iz Seula, kjer najdete jedi iz nenavadnih lokalnih sestavin v prijetnem in domačnem okolju.

Hiša Franko na 48. mestu

Hiša Franko se je iz lanskega 32. mesta na seznamu 50 najboljših restavracij sveta pomaknila na 48. mesto. Chefinja Ana Roš je Slovenijo tako rekoč postavila na gastronomski zemljevid, potem ko je bila leta 2017 izbrana za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. Samoukinja je specializirana za svežo lokalno hrano, pri čemer uporablja samo pridelke, pridobljene v krogu nekaj kilometrov od restavracije v osupljivem okolju doline Soče. Trenutni degustacijski meni, imenovan ‘50 odtenkov rdeče‘, vključuje jedi, kot so vrtni listi z rjavo masleno emulzijo, cappelletti s črno hruško in topinamburjem ter prepeličjim jajcem in alpskim kaviarjem.

Naloži več
Zapri