V ponedeljek je martinovo, mi pa vam prinašamo najboljši recept za domače kuhano vino
V ponedeljek je martinovo, mi pa vam prinašamo najboljši recept za domače kuhano vino

V ponedeljek je martinovo, mi pa vam prinašamo najboljši recept za domače kuhano vino

Martinovo, praznik svetega Martina, obeležujemo vsako leto 11. novembra. Ta praznik ima za nas poseben pomen, saj se v Sloveniji in srednji Evropi na ta dan praznuje tudi dan krsta vina, ko poteka blagoslov vinogradov in se verjame, da mošt dozori v mlado vino. Letos martinovo praznujemo v ponedeljek, 11. novembra 2024.

Kot veliki ljubitelji vina ta dan radi simbolično obeležimo – v hladnih jesenskih in zimskih dneh najraje uživamo ob skodelici toplega, aromatičnega kuhanega vina. Kaj je lahko boljše od vročega vina, v katerem se prepletajo vonji cimeta, pomaranče, jabolka, klinčkov, vanilje in sladkorja?

kuhano vino

Kuhano vino ni le spremljevalec martinovega – v njem uživamo tudi v mesecih, ki sledijo. Ko v mestih zaživijo božični sejmi in se odprejo prve adventne hišice, mnogi najprej poiščejo tiste, kjer strežejo kuhano vino, in se podajo v iskanje najboljšega v mestu. Medtem ko nestrpno pričakujemo advent in dišeče hišice s kuhanim vinom ter drugimi dobrotami, vam predstavljamo recept za popolno domače kuhano vino, ki ga boste brez težav pripravili sami.

kuhano vino

Recept za domače kuhano vino

Za klasično različico kuhanega vina potrebujete le nekaj osnovnih sestavin: steklenico rdečega ali belega vina ter najljubše zimske začimbe. To bo povsem dovolj, da se prijetno pogrejete.

Sestavine:

  • 1 steklenica polsuhega rdečega ali suhega belega vina
  • 2 dcl vode
  • 60 g sladkorja
  • 2 cimetovi palčki
  • malo naribanega muškatnega oreščka
  • nekaj klinčkov
  • zvezdasti janež
  • malo kardamoma
  • pol stroka vanilje
  • 2 narezani pomaranči

Priprava:

  • V eni posodi segrejte vse sestavine in kuhajte na nizkem ognju, dokler se sladkor popolnoma ne stopi. Po potrebi dodajte še malo sladila.
  • Kuhajte približno 10 minut, nato pustite, da se nekoliko ohladi.
  • Če so začimbe ostale na dnu, precedite vino, nato ga pred postrežbo ponovno segrejte in okrasite s krhljem sveže pomaranče ter nekaj klinčki. Postrezite vroče!
kuhano vino

Foto: Pexels, Unsplash

Naloži več
Zapri