Kadar koli se znajdete v Rimu, si privoščite vsaj en tiramisu. Beseda za italijansko klasiko, pripravljeno iz kave, sira maskarpone in biskvita, v prevodu pomeni “dvigni me” ali “razveseli me” (tirame su), po mnenju mnogih pa najbolj razveseli tiramisu iz slaščičarne Pompi 1960.
Najboljši tiramisu v Rimu
Mesto Treviso velja za rojstni kraj tiramisuja, o tem, kdo ga je prvi pripravil, pa krožijo številne legende. V Rim je prišel leta 1960, ko je Giuliano Pompi odprl slaščičarno in jo poimenoval po sebi. Sladice je pripravljal iz kakovostnih sestavin lokalnih pridelovalcev. Tako je iz domačega kravjega mleka pripravljal popoln sir maskarpone, ki je ključ do dobrega tiramisuja.
Poskusite tudi pistacijevega
V slaščičarni Pompi 1960 še vedno stavijo na kakovostne sestavine, poleg klasičnega tiramisuja pa ponujajo tudi številne različice. Posebej priljubljena je tista s pistacijo, družbena omrežja pa preplavlja tudi tiramisu z jagodami. Čeprav boste za najboljši tiramisu v Rimu (in morda v vsej Italiji) morda morali čakati v vrsti, boste resnično uživali v njegovih okusih. Strežejo ga tudi v škatlah za na pot, tako da si ga lahko privoščite, medtem ko raziskujete mestne ulice.
Slaščičarna Pompi ima v Rimu štiri lokacije. Če boste obiskali zgodovinsko središče te italijanske prestolnice, je ne boste mogli zaobiti. Pompi se nahaja tik ob Španskih stopnicah na Via della Croce. Ko se odpravite iz centra, blizu Piazza Re di Roma, pa lahko poskusite tiramisu v Pompiju, ki se nahaja na Via Albalonga – ta lokal je veliko večji in ponuja več sedežev.
Številni Italijani obiščejo Pompi 1960 ne samo zaradi tiramisuja, ampak tudi zaradi odlične kave in domačega sladoleda. Zapomnite si to slaščičarno in jo obiščite, če se znajdete v Rimu.
Foto: Pexels i Instagram (@satamarble, @eatchapter)