Najlepši vrtovi restavracij v Sloveniji, kjer uživamo v spomladanskih okusih
Najlepši vrtovi restavracij v Sloveniji, kjer uživamo v spomladanskih okusih

Najlepši vrtovi restavracij v Sloveniji, kjer
uživamo v spomladanskih okusih

Ko se narava prebudi in temperature postanejo prijetnejše, se tudi kulinarična doživetja preselijo na prosto. Slovenija ponuja nekaj izjemnih restavracij, kjer lahko uživate v vrhunski gastronomiji ob dih jemajočih razgledih in idiličnih gostilniških vrtovih. Naj bo to med vinogradi, ob jezerih, na grajskih terasah ali v središču mesta. Vsaka od teh lokacij ponuja edinstveno izkušnjo, kjer spomladanske jedi zaživijo v popolni harmoniji z ambientom.

8 vrtov restavracij v Sloveniji, kjer lahko uživate v spomladankih okusih in soncu

Hiša Denk (Zgornja Kungota) – sodobna kulinarika s pridihom tradicije

V objemu štajerskih gričev se nahaja Hiša Denk, restavracija, ki pod vodstvom chefa Gregorja Vračka predstavlja sodobno interpretacijo tradicionalnih okusov. Njihova terasa, obdana z naravo in vinogradi, je popoln kraj za uživanje v inovativnih jedeh, ki so pripravljene iz lokalnih in sezonskih sestavin. Vsaka pomladna jed v Hiši Denk odraža Vračkovo strast do detajlov in prefinjenosti, ki jo pričakujemo v vrhunski restavraciji.

Dvorec Zemono (Vipavska dolina) – kulinarika s pogledom na vinograde

Le redko katera restavracija v Sloveniji ponuja tako slikovito kuliso kot Dvorec Zemono. S terase tega renesančnega dvorca se odpira pogled na vinograde Vipavske doline, medtem ko chef Tomaž Kavčič ustvarja jedi, ki so pravo umetniško delo. Tu se tradicija sreča z inovacijo, spomladanske jedi pa temeljijo na svežih lokalnih sestavinah in prefinjenih tehnikah priprave.

Strelec (Ljubljana) – razkošje na grajskem obzidju

Če želite doživeti Ljubljano na edinstven način, je restavracija Strelec prava izbira. Ta vrhunska kulinarična destinacija, ki jo vodi chef Igor Jagodic, se nahaja na grajskem obzidju Ljubljanskega gradu, s terase pa se odpira spektakularen razgled na staro mestno jedro. Jedilnik se spreminja glede na letni čas, spomladi pa prevladujejo sveže sestavine in lahkotni okusi, ki jih dopolnjuje bogata vinska karta.

Hiša Linhart (Radovljica) – butična kulinarika v srednjeveškem mestu

V srcu enega najlepših srednjeveških mest v Sloveniji se nahaja Hiša Linhart, kjer chef Uroš Štefelin na sodoben način interpretira lokalne kulinarične tradicije. Njihova terasa ponuja intimen ambient za spomladanske večere, obkrožene s starodavnimi zidovi Radovljice. Jedi temeljijo na sezonskih sestavinah, ki jih chef preoblikuje v elegantne in inovativne krožnike.

Pavus (Laško) – grajska kulinarika s pogledom na reko Savinjo

Na vrhu griča nad Laškim stoji Grad Tabor, kjer se nahaja restavracija Pavus, ki jo vodi chef Marko Pavčnik. Terasa s pogledom na reko Savinjo je popoln kraj za umik iz mestnega vrveža in uživanje v vrhunski gastronomiji. Pavčnikova filozofija temelji na prepletu tradicionalnih slovenskih okusov in sodobnih kuharskih tehnik, pri čemer izpostavlja sezonske sestavine, ki v pomladnih mesecih še posebej zasijejo.

Vila Planinka (Jezersko) – kulinarika v objemu neokrnjene narave

Jezersko je kraj, kjer narava narekuje ritem življenja, Vila Planinka pa ta ritem ujame tudi v kulinariki. Restavracija, ki stavi na trajnostno filozofijo in povezovanje z lokalnim okoljem, ponuja sezonske jedi, ki odražajo slovensko identiteto. Njihova terasa s pogledom na gorsko kuliso je pravo zatočišče za tiste, ki si želijo umirjene, a vrhunske kulinarične izkušnje.

Hiša Franko (Kobarid) – kulinarična ekstravaganca med gorami

Ana Roš, svetovno priznana kuharska mojstrica, v Hiši Franko ustvarja jedi, ki so poklon Posočju in njegovim bogatim sestavinam. Njihov vrt ponuja sproščen, a sofisticiran ambient, kjer lahko uživate v jedilnem listu, ki odseva sezonsko razpoloženje narave. Spomladi na krožnikih prevladujejo sveža zelišča, divje rastline in sestavine iz okoliških dolin, vse skupaj pa dopolnjuje bogata vinska selekcija.

COB (Koper) – sodobna kulinarika ob morju

Ob slovenski obali v Kopru najdete restavracijo COB, ki jo vodi chef Filip Matjaž. Terasa ponuja razgled na slikovito obmorsko okolje, v katerem se odlično priležejo spomladanske jedi, pripravljene iz najkakovostnejših lokalnih sestavin. Njihova filozofija temelji na svežih morskih okusih, modernih tehnikah in prefinjenih detajlih, zaradi česar je COB ena najbolj inovativnih kulinaričnih destinacij v Sloveniji.

Na keterih vrtovih restavracij boste letos uživali v najboljših spomladanskih okusih?

Pomlad je čas, ko se narava prebuja in z njo tudi kulinarika. Slovenija ponuja nekaj izjemnih gostilniških vrtov, kjer lahko uživate v vrhunski hrani, dih jemajočih razgledih in neponovljivem vzdušju. Ne glede na to, ali prisegate na razkošne grajske ambiente, butične destinacije v gorah ali prefinjeno kulinariko ob morju – vsaka izmed teh restavracij ponuja edinstveno doživetje, ki ga je vredno preizkusiti. Katera izmed teh lokacij bo vaša prva pomladna kulinarična destinacija?

Foto: Instagram @visitmaribor / @dvorec_zemono

Naloži več
Zapri