Za vašo naslednjo zabavo: To so obloženi kruhki, ki so videti kot prave umetnine

Za vašo naslednjo zabavo: To so obloženi kruhki, ki so videti kot prave umetnine

Prihaja obdobje zabav, takšnih in drugačnih, od tistih na vrtu, kjer običajno pečemo na žaru, mimo piknikov v naravi do večjih slavnosti, kot so rojstni dnevi, poroke in obletnice. Karkoli že pripravljate svojim gostom, hrana je sestavni del vsakega druženja. Svojčas so bili stalni gostje na zabavo obloženi kruhki, saj gre za finger food, ki je hkrati enostaven za pripravo ter zadovolji še tako izbirčnega gosta. A v dobi Pinteresta je le malo stvari povprečnih in tako so tudi obloženi kruhki dobili svojih 5 minut slave. Prelevili so se namreč v prave male umetnine, ki jih je že skoraj škoda pojesti. Navdih za pripravo čudovitih obloženih kruhkov smo našli na Instagram profilu kuharice Lily Morello.

Kulinarična sestavljanka

Kar je najbolj zabavno pri pripravi obloženih kruhkov, je to, da lahko za sestavine izberemo skorajda karkoli. Ključno je, da najprej izberemo bazo oz. podlago, kamor bomo naložili vse ostale sestavine. Ta baza so lahko krekerji, prepečenec, kruh ali francoska bageta, riževi oblati, rženi crispyi, toast – skratka neka oblika ogljikovih hidratov, ki je dovolj trdna, da bomo lahko nanjo zložili še vse ostalo.

Sledi plast namaza, ki je spet lahko poljuben. Najbolj pogost je sirni namaz, a glede na osebne preference in prehranske omejitve gostov, lahko izberemo tudi zelenjavni namaz, ribji namaz, maslo, pašteto – nekaj kar bo kruhkom dalo potrebno vlažnost.

Na koncu pridejo na vrsto vsi dodatki in sestavine, ki bodo obložene kruhke naredile okusne in posebne. Tu lahko damo domišljiji (in okusu) prosto pot. Lahko izberemo klasično kombinacijo salame, sira in kumarice ali pa poskusimo kaj bolj nekonvencionalnega in kreativnega – sestavine, kot so losos, inčuni, riž, fige, skuta, breskve, ikre, itd.

Kako do Pinterest videza?

Tisto, kar obložene kruhke povzdigne na novo raven, so detajli in skrbno premišljene sestavine. Tako kot oblačila lahko tudi hrano stiliramo in s samo postavitvijo sestavin ter izborom začimb poskrbimo za atraktiven videz. Tako kot Lily Morello predlagamo, da izberete sestavine različnih kontrastnih barv in jih na kruhke zložite tako, da so videti kar se da pisani in bogati.

Kar jih naredi res gurmanske, so vsi užitni dodatki, kot so mikro zelenje, cvetlice, drobno narezan drobnjak, zrna granatnega jabolka, kaviar, semena, zelišča in začimbe.

Obloženi kruhki so lahko slani ali sladki, lahko pa okuse tudi mešate med seboj, kar ustvari še boljšo kulinarično izkušnjo, vredno Michelinove zvezdice. Pri kreiranju lahko idejam pustite prosto pot, pazite le, da je vse skupaj pripravljeno tako, da jih bodo gostje enostavno prijeli v roke in pojedli, brez da bi pri tem umazali makeup ali svoje oblačilo.

Naloži več
Zapri