S prihodom hladnejših dni so ponovno začeli krožiti virusi. Pridejo prehladi, gripe, covid-19 … Nekateri lažje preživijo, nekateri pa se res borijo. Zato je dobro okrepiti imuniteto, še posebej, če imate otroke, ki hodijo v vrtec ali šolo. Od njih se pogosto okužijo starši in otroci jih v večini primerov lažje prenašajo, ne bomo lagali, starši so pogosto »zlomljeni«. Imuniteto je seveda treba krepiti vse leto. Najbolje je, da se redno ukvarjate s telesno aktivnostjo in se uravnoteženo prehranjujete ter uživate vse potrebne vitamine. Ni vedno enostavno, zato mnogi posegamo po prehranskih dopolnilih, a tudi ta v mnogih primerih niso učinkovita. V takih situacijah se pogosto zatečemo k naravnim in domačim pripravkom. O zlatem mleku smo že pisali, zdaj pa je na vrsti še »ognjeni jabolčnik«.
Kaj je ognjeni jabolčnik?
Ognjeni jabolčnik (fire cider) je pikanten tonik na osnovi kisa, ki je postal priljubljen že v osemdesetih. Njegova vloga je krepitev imunskega sistema in s tem zaščito telesa pred prehladom in gripo. Za najboljše rezultate se jemlje vsak dan, pol do ene jedilne žlice.
Sestavine:
- jabolčni kis
- 200 gramov naribanega hrena
- 56 gramov naribane sveže kurkume
- 56 gramov ingverja
- 1 srednja čebula
- 10 strtih strokov česna
- 1 narezana limona
- 1 narezana pomaranča
- 2-3 jalapeno paprike ali 1/4 čajne žličke mletega kajenskega popra
- 3 palčke cimeta
- 3 vejice svežega rožmarina
- 6 vejic svežega timijana
- žlička poprovih zrn
- med po želji
Priprava:
Najprej naribamo hren in ga dodamo v približno 2-litrski kozarec skupaj z narezanim ingverjem, kurkumo, jalapeno papriko, čebulo, pomarančo, limono in česnom. Nato dodamo začimbe, cimetove palčke in poprova zrna. Prelijemo z jabolčnim kisom, da so vse ostale sestavine potopljene. Če ima kozarec kovinski pokrov, preden ga zapremo, položimo peki papir, da se sestavine ne dotikajo kovine.
Kozarec dobro pretresite, da se sestavine dobro premešajo, nato pa ga postavite v temen in hladen prostor za štiri tedne. Enkrat na dan kozarec pretresite. Po mesecu dni tekočino precedimo skozi gazo in trdne sestavine dobro pretlačimo, da iztisnemo ves napitek. Ko je končano, dodajte med po želji, da osladite jabolčnik.
Ognjeni jabolčnik je treba hraniti v tesno zaprtem kozarcu. Hranimo ga lahko v hladilniku ali v temnem in hladnem prostoru do 6 mesecev. Pijete ga lahko dnevno, kot smo zapisali na začetku, ali pa ga uporabite za kuhanje.
Foto: Instagram (@fareisle, @northwoodsfolk)