Ti štirje okusni topli napitki so kot nalašč za jesenske dni
Ti štirje okusni topli napitki so kot nalašč za jesenske dni

Ti štirje okusni topli napitki so kot
nalašč za jesenske dni

S prihodom mrzlih, deževnih in turobnih dni je edina stvar, ki si jo želimo, to, da smo doma, pod mehko odejo, s svojim najljubšim toplim napitkom v roki. Ker želimo čaj in kavo nadomestiti z nečim malo drugačnim, smo poiskali štiri najbolj okusne tople napitke, ki jih lahko pripravite sami v nekaj minutah.

Verjamemo, da ste nekatere izmed njih že poskusili v kavarnah, in če niste – je zdaj pravi čas za to, da si jih pripravite doma. Ko boste med temi pijačami našli svojo najljubšo, se je ne boste več mogli znebiti. Še dobro, da so zdravi, vedno pa jih lahko obogatite z dodatkom medu, agavinega sirupa in ekstrakta vanilije.

kava_Pexels

Chai Latte

Zelo nežna, blaga in sladka pijača, ustvarjena za mrzle dni, je Chai Latte. Le ta ne bo ogrela le telesa, ampak tudi dušo! Chai Latte lahko pripravimo na dva načina: z mešanico začimb ali s črnim čajem. Obstajajo različni odlični že pripravljeni pripravki z mešanico začimb, najpogosteje pa se uporabljajo črni čaj, kardamom, cimet in nageljnove žbice.

Za domačo pripravo pa uporabljamo pravi črni čaj in začimbe, celoten postopek pa vam bo vzel največ 5 minut.

Recept

Sestavine: 

  • 2 skodelici mandljevega mleka (ali mleka po vaši izbiri)
  • 2 vrečki črnega čaja
  • 3/4 čajne žličke mletega cimeta
  • 1/4 čajne žličke mletega ingverja
  • 1/4 čajne žličke mletega kardamoma
  • 1/8 čajne žličke mletih nageljnovih žbic
  • 3 žlice medu ali agavinega sirupa

Priprava:

  • V kozici na srednjem ognju segrejte mleko. Ugasnite ogenj in dodajte dve vrečki črnega čaja v lonec vročega mleka. Počakajte 3 do 5 minut, nato odstranite vrečke.
  • Zdaj mleku dodajte cimet, ingver, kardamom, nageljnove žbice in agavin sirup. Mešajte, da se združi, na srednjem ognju, dokler zmes ni vroča.
  • Začimbe prilagodite svojemu okusu in takoj postrezite.

Golden Latte

Golden latte, golden milk ali kurkuma latte so imena za čarobni napitek na osnovi kurkume, cimeta, medu in ingverja. Na prvi pogled se sliši močno in intenzivno, a kombinacija majhnih odmerkov teh zdravih začimb, vanilije in mleka po vaši izbiri naredi ta napitek pravo toplo “odrešitev” za mrzle dni. Radi ga pijemo namesto čaja, kave ali kakava, da malo spremenimo jesenske in zimske navade.

“Zlato mleko” svojo barvo dolguje kurkumi, če pa ga želite narediti še bolj zdravega, dodajte malo popra ali čilija in pol žličke kokosovega olja. Zaradi svojih zdravih sestavin in njihovih koristi za naše zdravje – je prva izbira, ko čutimo, da smo prehlajeni, pa tudi kot preventiva.

Recept

Sestavine:

  • 350 ml mandljevega mleka (ali poljubnega mleka)
  • ¼ čajne žličke mlete kurkume
  • ¼ čajne žličke mletega cimeta
  • ¼ čajne žličke mletega ingverja
  • ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • 1 čajna žlička medu ali agavinega sirupa
  • malo čilija ali mletega črnega popra
  • po želji: ½ čajne žličke kokosovega olja

Priprava:

  • Vse sestavine damo v lonec in na majhnem ognju ves čas mešamo, najbolje z metlico. Ko je vroče, nalijte v skodelice in potresite s še malo cimeta.
Golden turmeric latte

Matcha Latte

Matcha Latte je že dobro poznana pijača, ki sprva pogosto ni privlačna zaradi svoje barve, vonja in okusa, ko pa se jo boste naučili pravilno pripraviti in začiniti, bo zelo enostavno postala vaša najljubša pijača. S pravilnim odmerjanjem matcha prahu, mleka in sladila vaša pijača ne bo grenka, temveč nežna in rahla, z rahlo sladkasto aromo.

Matcha v prahu je posebna vrsta zelenega čaja v prahu, ki se v japonski kulturi uporablja že stoletja, njegove koristi za naše zdravje pa so številne.

Recept

Sestavine:

  • 1 čajna žlička matcha prahu
  • 1 žlica vroče vode
  • 2 žlički medu ali po okusu
  • 3/4 skodelice vročega mleka

Priprava:

  • V skodelico presejte žličko matcha prahu.
  • Dodajte malo tople vode in mešajte, dokler se ne raztopi, dokler zmes nima grudic. Vmešajte med ali agavin sirup.
  • Dodajte mleko po izbiri in premešajte z metlico, da se poveže, takoj postrezite.

Vroča čokolada

Dva najbolj priljubljena topla napitka v hladnejših mesecih sta kakav in vroča čokolada. Vročo čokolado lahko pripravimo na več načinov, z različnimi dodatki, kot so cimet, rum, marshmallow piškoti, karamela ali stepena smetana. Tu se ne moremo odločiti, katera je naša najljubša, saj obožujemo vročo čokolado na vse načine!

Recept

Sestavine:

  • 2,5 skodelice mleka po izbiri
  • 1 čajna žlička rjavega sladkorja
  • 2 čajni žlički nesladkanega kakava v prahu
  • 1/2 skodelice rastlinske smetane
  • 1/2 skodelice temnih čokoladnih koščkov
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Priprava:

  • Mleko, sladkor zmešamo in na zmernem ognju segrevamo toliko časa, da se sladkor raztopi, vmešamo kakav, smetano in koščke čokolade.
  • Ko se vse stopi, vmešamo vanilijo. Odstranite z ognja.
  • Nalijte v skodelice, okrasite po želji. Ta napitek je hiter, enostaven in zelo čokoladen! Uživajte!

Foto: Pexels, Unsplash, Profimedia

Naloži več
Zapri