Tako kot je pistacija trenutno najbolj priljubljeno živilo na svetu, tako so vse jedi z dodatkom pistacije absolutni hit na družbenih omrežjih (in v živo), je enako znan tudi tiramisu.
Italijanska sladica iz piškotov, kave, kakava in najfinejše kreme je zdaj pripravljena v obliki različnih jedi in napitkov, zato smo že pisali o tiramisu palačinkah, tiramisu latte in tiramisu espressu ter o krajih z najboljšim tiramisuji. Danes vam predstavljamo najbolj zdravo obliko tiramisuja do sedaj – ovseni tiramisu, ki ga pripravite čez noč.
Ovseni tiramisu čez noč
Zagovorniki zdrave prehrane dobro poznajo trendovski zajtrk, ovsene kosmiče, ki jih pripravimo večer prej in postavimo v hladilnik. Oves za čez noč so pravzaprav navadni ovseni kosmiči, zmešani z mlekom ali jogurtom in dodatki po želji. V oči nam je padla različica s tiramisujem – spodaj je recept.
Sestavine:
- 1 skodelica majhnih ovsenih kosmičev
- 1 skodelica grškega ali kokosovega jogurta
- 1 skodelica mleka po izbiri
- 3 žlice grenkega kakava v prahu + za okras
- 1 žlica chia semen
- 3 žlice espressa
- malo soli
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 2 žlički medu ali agavinega sirupa
Postopek:
- V skledi zmešajte ovsene kosmiče, kakav, chio in sol.
- Dodamo espresso, mleko, med in vanilijo (polovico količine medu in vanilije prihranimo za kasneje)
- Pokrijte in postavite v hladilnik za nekaj ur.
- Za pripravo zdravega “mascarponeja” zmešajte grški/kokosov jogurt ter preostalo vanilijo in med ter premešajte.
- Skledo z mešanico ovsenih kosmičev vzamemo iz hladilnika. Pripravite dve skledi ali kozarca.
- V vsako posodo damo vrsto ovsenih kosmičev, vrsto smetane. V vsaki porciji naj bosta dve vrsti smetane in dve vrsti ovsenih kosmičev.
- Po vrhu naj bo “mascarpone” krema. Skozi cedilo potresemo kakav v prahu.
Foto: Instagram, Pexels, Unsplash