Mnogim najljubša sladica so zagotovo palačinke. Mehki, neustavljivih okusov, z neštetimi možnostmi nadeva in posipa – obožujemo sladke in slane, pečene v pečici, pripravljene doma ali kupljene na stojnici. Nekaj pa je gotovo, najokusnejši so, ko jih pečejo naše babice in mame. Zadnje čase so priljubljene na različne sodobne načine, zato smo vam predstavili recepte za palačinke s pistacijo, za palačinke s cimetom in tiramisu palačinke! Danes se vračamo v preteklost, ko so bile priljubljene palačinke v vinski omaki (wine chateau).
Recept za palačinke u vinski omaki
Sestavine za palačinke:
- 2 jajci
- 250 g navadne moke
- 350 ml mleka
- 100 ml mineralne vode
- 2 žlici sladkorja
- ščepec soli
- olje
- po želji: limonina lupinica, 1 vanilijev sladkor
Sestavine za vinsko omako:
- 2 rumenjaka
- 1,5 dcl belega vina
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 vanilijev sladkor
Sestavine za nadev palačink:
- 120 g mletih orehov
- 70 g sladkorja v prahu
- malo cimeta
Postopek:
V skledi z metlico ali mešalnikom stepemo jajca, sol in sladkor. Po malem dodajamo moko in mleko. Če je zmes gosta, jo razredčimo z mineralno vodo, zaradi česar bo testo bolj ohlapno.
Če za okus dodajate limonino lupinico in vanilijev sladkor, naredite to zdaj.
Ponev segrejemo in dodamo olje. Odstranite odvečno olje in ko je ponev vroča, vlijte 1 žlico mešanice. Pecite, dokler se robovi ne začnejo ločevati, nato obrnite. Obe strani palačinke se morata lepo zlato obarvati.
V skledi zmešamo mlete orehe, cimet in sladkor.
Pečene palačinke nadevamo z mešanico orehov, cimeta in sladkorja ter jih zložimo v trikotnik.
Pripravite vinsko omako. Eno posodo napolnite z vodo in postavite na ogenj ter vanjo postavite drugo posodo. Dodamo ji rumenjake in tri žlice sladkorja v prahu ter premešamo z metlico. Med nenehnim mešanjem prilijemo vino in kuhamo na majhnem ognju (da se jajca ne strdijo), dokler ne dobimo fine omake.
Palačinke prelijemo z vinsko omako in postrežemo.
Foto: Instagram, Pexels, Unsplash