Zakaj bi se v tem prazničnem času zadovoljili z običajnim, če pa si lahko privoščite izjemno? Chef Tomaž Kavčič, slovenski kulinarični mojster, je pripravil panettone kot ga še niste poskusili – praznično sladico, ki ne navduši le brbončic, temveč pripoveduje bogato zgodbo o slovenski dediščini in inovativnosti.
Panettone, ki pripoveduje zgodbo
Chef Kavčič je po navdihu iz otroških spominov in globoke ljubezni do slovenske pokrajine preoblikoval klasično italijansko sladico. Njegov panettone je živahen odsev lokalne tradicije in okusov, prežet z ustvarjalnostjo in zavezanostjo kakovosti.
Namesto rozin, ki jih pogosto najdemo v tradicionalnem panettonu, Kavčičeva različica vsebuje izvleček gina v brezalkoholni želatini, ki daje sodoben pridih. Testo z bogatim rumenim odtenkom, ki vključuje jajca proste reje, nosi razkošno aromo masla, pridobljenega z visokogorskih pašnikov. Vsak grižljaj razkrije kandirane olive, brinove jagode in cvet Piranske soli, sestavine, ki izvirajo iz slovenske kulinarične dediščine. Ti edinstveni okusi ustvarjajo harmonično ravnovesje, ki je hkrati sladko in aromatično ter ponuja resnično vrhunsko izkušnjo sladice.
“Želel sem, da panettone ni le praznična sladica, temveč tudi odraz naše krajine in kulture,” pravi Kavčič.
Kulinarično popotovanje nazaj v čas
Za chefa Kavčiča je panettone več kot le sladica. To je nostalgično prikimavanje njegovemu otroštvu, ko je bila praznična poslastica redka razvajanja z družino. Spominja se, da je šel z “nonotom na italijansko stran meje, da smo prinesli to posebno sladico, ki je takrat pri nas ni bilo mogoče dobiti. Tisti trenutki ob praznični mizi so mi vedno pomenili toplino in domačnost.”
Kavčičev panettone, prvič predstavljen pred petimi leti na gradu Zemono, je hitro postal pionirski izdelek v Sloveniji. Letos na praznično mizo ponovno prinaša svojo značilno kreacijo, v kateri združuje vrhunske sestavine s svojo značilno filozofijo uravnoteženih okusov, kar je značilnost vseh njegovih sladic.
Kje najti
Ekskluzivni panettone chefa Kavčič je na voljo v trgovinah zemonoplus.si, Evinu in restavraciji Kruh in Vile Vipolže v Goriških Brdih. Cena kilograma te praznične dobrote je enako kot lani 39 evrov. Za tiste, ki želijo resnično nekaj posebnega na svojih prazničnih srečanjih, lahko na gradu Zemono uredite tudi večje različice po meri, od 5 kg do 10 kg.
Ne glede na to, ali je osrednji del vaše božične večerje ali prisrčno darilo za ljubljeno osebo, je panettone chefa Tomaža Kavčiča posebno doživetje v tem prazničnem času. S svojo edinstveno mešanico okusov, brezhibno kakovostjo in zgodbo, ki jo nosi, je ta sladica več kot le posladek– je izkušnja, ki uteleša duh sezone.
Foto: PR