Panettone torta: Od že pripravljenega panettona do najbolj impresivne sladice sezone v le nekaj korakih
Ves mesec december je nekako posvečen božiču in tradicionalnim sladkarijam. Mesec smo začeli z najboljšimi adventnimi fritulami, in ker smo vsak dan bližje božiču, je vedno več govora o receptih za vaniljeve rogljičke, medenjake in drugo božično pecivo.
Če pa letos nimate časa ali volje za peko, hkrati pa želite svojim gostom ponuditi nekaj posebnega, kreativnega in impresivnega, imamo odlično rešitev! Našli smo recept za genialno panettone torto – pripravljena je iz že pripravljenega panettona, in čeprav je priprava preprosta in brez peke, ni nikogar, ki ne bo navdušen!
Recept za panettone torto
Sestavine:
- 1 panettone (približno 800-1000 g)
- 4 žlice čokoladnega namaza
Za kavo:
- 2 žlici instant kave (v prahu ali zrncih)
- 300 ml vrele vode
Za kremo:
- 250 g mascarponeja
- 400 ml smetane za stepanje
- 150 g sladkorja
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
- 2 žlici pistacijeve paste
Za meringue (neobvezno):
- 6 beljakov
- 250 g svetlo rjavega sladkorja
Postopek
- Začnite s pripravo kave. V srednje velikem vrču zmešajte kavna zrnca in vrelo vodo, dokler se kavna zrnca ne raztopijo.
- Pustite na stran, da se popolnoma ohladi.
- Za nadev: mascarpone, smetano, sladkor, vanilijevo in pistacijevo smetano stepamo na srednji hitrosti, dokler se ne zgosti in obdrži obliko. To bi moralo trajati nekaj minut, vendar pozorno pazite, saj ne želite preveč stepati, da ne postane grudasto.
- Panettone z nožem za kruh narežite na kroge – lahko 3 ali 4, odvisno od oblike vašega panettona.
- Sestavljanje: položite spodnjo plast panettona na velik krožnik ali stojalo za torte. Izdatno premažite z ohlajeno kavo – želite dobro prevleko, da dodate okus, vendar ne preveč, da bo torta mokra.
- Nato namažemo z 2 žlicama čokoladnega namaza. Mascarpone in pistacijevo kremo nanesemo v enakomerno plast.
- Ponovite plasti.
- Na vrh položite ‘klobuk’ iz panettona. Pokrijte in pustite v hladilniku vsaj 2 uri, najbolje čez noč. To bo omogočilo strjevanje in lažje rezanje.
- Za meringue (po želji): če nimate gorilnika, pečico segrejte na 260 C/240 C z ventilatorjem. V stojnem mešalniku stepite beljake, da postanejo penasti in mehurčki.
- Postopoma, žlico za žlico, penasto vmešamo mehak svetlo rjavi sladkor. Prepričajte se, da je prejšnja žlica popolnoma premešana, preden dodate naslednjo. Nadaljujte z mešanjem, dokler se sladkor ne raztopi in dobite gladko in sijočo meringue. Če s prsti vzamete malo mešanice, ne smete čutiti zrnca sladkorja.
- Z nožem, lopatko ali hrbtno stranjo žlice meringue razporedite po celotni tiramisu torti.
- Meringo prižgete tako, da uporabite baklo za karameliziranje in jo nežno zavrtite. Druga možnost je, da za nekaj minut postavite v predhodno ogreto pečico, dokler zunanjost ni globoko zlato rjava – pazite, da se ne zažge. Prav tako je ne pustite predolgo v pečici, ker se notranjost segreje in krema stopi.
Foto: Instagram