Najlepši način za praznovanje začetka novembra je raziskovanje različnih načinov uporabe hrušk v najrazličnejših receptih. Tokrat prinašamo nekaj povsem posebnega – Pavlovo torto s hruškami poširanimi v vinu, ki se je znašla na seznamu sladic, ki jih morate preizkusiti!
Pavlova torta izvira iz Avstralije in Nove Zelandije, ime pa je dobila po ruski balerini Ani Pavlovi. Nastanek torte sega v dvajseta leta prejšnjega stoletja, ko je znamenita balerina obiskala obe državi v okviru svoje turneje. V njeno čast je nastala Pavlova torta, ki smo jo že preizkusili na začetku poletja v klasični različici z jagodami. Tokrat pa smo ji dodali poseben pridih – okrasili smo jo s poširanimi hruškami in s kremo iz pomarančnih cvetov.
Sestavine
01. Meringa
- šest beljakov
- 300 g sladkorja
- ena žlica koruznega škroba
02. Hruške
- osem hrušk
- 750 ml rdečega vina
- 80 g sladkorja
- pomarančni sok
- tri pomarančne lupine
- tri palčke cimeta
- tri nageljnove žbice
- štirje zvezdasti janeži
03. Krema
- 200 ml sladke smetane
- dve žlici mascarpone sira
- ena kavna žlička vode pomarančnih cvetov
Priprava
- Priprava meringe: Pečico segrejte na 90 °C. Beljake stepite s ščepcem soli, dokler se ne začnejo strjevati, nato pa postopoma dodajajte koruzni škrob in sladkor. Stepajte, dokler ne dosežete gladke, čvrste teksture. Na pekač, obložen s peki papirjem, nanesite zmes. Z žlico oblikujte lepe robove po želji. Pecite eno uro in pol.
- Priprava poširanih hrušk: Medtem ko je osnova v pečici, v večji posodi zavrite vino, sladkor, pomarančni sok in lupino, cimetove palčke, nageljnove žbice in zvezdasti janež. Ko zavre, dodajte olupljene hruške in jih kuhajte na nizki temperaturi 15–20 minut. Ko so hruške kuhane, jih vzemite iz tekočine in odložite na krožnik.
- Priprava sirupa: Vino precedite v manjšo posodo in ga na nizkem ognju kuhajte, dokler se ne zgosti v sirup. Ob tem ga nenehno mešajte, da se lepo reducirano zgosti.
- Priprava kreme: Smetano stepite skupaj z mascarpone sirom, nato pa dodajte še vodo pomarančnih cvetov za prefinjen okus.
- Sestavljanje sladice: Ko je meringa pečena, jo previdno vzemite iz pečice in rahlo v sredini potlačite, da ustvarite vdolbino za nadev. V sredino meringe nadevajte stepeno smetano, nanjo razporedite poširane hruške, na vrh pa prelijte z vinskim sirupom.
Foto: Instagram @camillechamignon