V Ljubljani se je odprla nova pekarna kruha z drožmi z najboljšo kavo
V Ljubljani se je odprla nova pekarna kruha z drožmi z najboljšo kavo

V Ljubljani se je odprla nova pekarna kruha
z drožmi z najboljšo kavo

Nobenega dvoma ni, da so butične pekarne, ki pečejo pregrešno dober kruh in pekovske izdelke, v porastu in za dobro štruco vam ni več potrebno v Pariz! Naj bo to priljubljen križanec crookie, viralni okrogli rogljički ali pa povsem “navaden” kruh, Ljubljana postaja vse bogatejša, ko govorimo o butičnih pekarnah. Na svoj seznam priljubljenih lahko tako dodate še en naslov. Na Šmartinski cesti 24, v bližini priljubljenega Orto bara, se je namreč odprla družinska pekarna in kavarna Mama peče. V ponudbi je pravi kruh z drožmi in kava.

Kaj je v ponudbi?

Ko si boste zaželeli res dobre štruce kruha – takšne puhaste in z nekoliko kislim priokusom (mmmmmm…) je Mama peče pravi naslov! V ponudbi imajo namreč najboljši kruh z drožmi. Poleg klasičnega so na voljo različne variacije, na primer kruh z medom in orehi, polnozrnat kruh z drožmi in rženi kruh z lanom. Poskusite lahko Focaccio z zelenjavo in mikrozelenjavo, Ciabatto z domačim maslom, namesto sendviča pa Focaccio s pršutom in rukolo.

Za tiste z bolj sladkim zobom Mama peče maslene rogljičke, ki se še posebej fino podajo njihovim kavnim napitkom. Poskusite tudi žemljico z marelico in mandlji, krafine, pletenico z malino in kremo ter druge pekovske izdelke, ki bodo še posebej teknili za zajtrk ali hitro malico.

Prednosti pekovskih izdelkov z drožmi?

Kruh in pekovski izdelki z drožmi vsebujejo samo moko, vodo in sol, zato se bolje prebavijo in absorbirajo. Imajo tudi nizek glikemični indeks. Kislo testo vsebuje veliko hranilnih snovi: vitamine B1 – B6, B12, folat, tiamin, niacin, riboflavin, vitamin E, selen, železo, mangan, kalcij, magnezij, fosfor, cink in kalij. Mlečnokislinske bakterije (vzgojene v laboratoriju – vključno s tistimi, ki jih običajno najdemo v kruhu iz testa z drožmi) proizvajajo koristne spojine: antioksidante, peptid lunasin proti raku in antialergijske snovi, od katerih nekatere lahko pomagajo pri zdravljenju avtoimunskih bolezni.

Pri pripravi kislega testa nastaja ocetna kislina, ki zavira rast plesni. Testo se bolje ohrani in njegov rok uporabnosti se lahko podaljša z zamrzovanjem. Odmrzne se v pečici pri 180 stopinjah za 17 minut.

 

O pekarni Mama peče

Naslov: Pekarna in kavarna Mama peče, Šmartinska cesta 24, Ljubljana

Delovni čas: od ponedeljka do petka med 9:00-18:30 uro

Instagram: @mama_pece_

 

Foto: Instagram (@mama_pece_)

Naloži več
Zapri