Italijani jo imenujejo “penicilinska juha” ali pastina. Doma jo nemalokrat pripravljajo pozimi, ko je potrebna dodatna krepitev imunosti, in ta juha naj bi zagotovila prav to. Vsebuje obilico zelenjave, polno vitaminov, priprava pa je priročna, ker se vse kuha v enem loncu. Potrebujete le 30 minut, poleg tega pa je odlična comfort food. Vse sestavine za to juho verjetno že imate v hladilniku, zato, če se počutite leni in potrebujete nekaj hrane, da vas pogreje, preizkusite spodnji recept. Seveda pa ga lahko tudi prilagodite po svojih željah, izpustite jajca ali kurkumo in dodate bazilikin pesto. Uporabite pastino, majhne koščke testenin, običajno v obliki zvezd ali kroglic.
Pastina ali penicilin juha
Sestavine:
- pastina (vrsta drobnih testenin)
- čebula
- korenček
- zelena
- česen
- osnovo iz piščančjih kosti
- kurkuma
- sol
- mleti poper
- maslo
- parmezan
- jajce
- svež peteršilj
- limona
Priprava:
Najprej nasekljamo zelenjavo in na malo masla prepražimo čebulo, korenček, česen in zeleno, da se zmehčajo. Ko se zelenjava začne mehčati, dodamo osnovo iz piščančjih kosti (polna je cinka in blaži vnetja), kurkumo, sol in poper. Kurkuma je dodana zaradi protivnetnih lastnosti, sveže mlet poper pa omogoča telesu, da jo bolje absorbira. Juho kuhamo še toliko časa, da začne počasi vreti. Dodajte pastino (lahko tudi orzo, če jo imate pri roki) in kuhajte do al dente. Odstranite z ognja in vmešajte parmezan in dodatno maslo.
Za dodatno dozo beljakovin in kremnosti lahko dodate jajce. Pred dodajanjem v juho dobro premešamo, nato pa počasi vmešamo med nenehnim mešanjem pastine. Dodajte nekaj svežega peteršilja (poln je vitaminov in mineralov) in stisnite malo limone (za dodaten vitamin C) in uživajte!
Foto: Instagram (@thecozyapron)