Martha Stewart je razkrila svojo najljubšo jed in delila mamin stari recept
Martha Stewart je razkrila svojo najljubšo jed in delila mamin stari recept

Martha Stewart je razkrila svojo najljubšo
jed in delila mamin stari recept

Martha Stewart je s svojimi sledilci na Instagramu delila, da je njena najljubša jed pierogi, sladki poljski cmoki, ki jih pripravlja njena mama. Gladko, voljno krompirjevo testo polni z različnimi nadevi, njen najljubši pa je nadev iz krompirja, masla in sira. Pierogi so preliti z omako iz stopljenega masla in se nam zdijo idealna hrana za udobje. Spodaj je Marthin recept.

Pogosto me vprašajo, katera je moja najljubša jed – čeprav vedno odgovorim, da je to japonska hrana, bi moral biti pravi odgovor pierogi – poljski cmoki, ki jih je moja mama tako dobro naredila v različnih različicah; krompir, zelje, borovnice, breskve, slive, marelice … – piše Martha.

Pierogi s krompirjem in kremnim sirom

Sestavine za testo

  • 1 veliko jajce, rahlo stepeno
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 skodelica polnomastnega mleka
  • 1 skodelica vode
  • 5 skodelic moke, plus več za površino in posip
  • koruzna moka, za posip

Za krompirjev nadev

  • približno 12 srednje velikih krompirjev (olupljenih in na četrtine narezanih)
  • groba sol in sveže mlet poper
  • 225 g kremnega sira sobne temperature
  • 4 žlice stopljenega masla
Pierogi

Postopek:

  • Naredite testo: stepite jajca in kislo smetano. Zmešajte mleko in vodo. Vmešamo moko.
  • Testo zvrnemo na pomokano površino (testo bo lepljivo.) Z namiznim strgalom obrnemo in prepognemo testo, da ga gnetemo, po potrebi ga potresemo z moko, dokler ni elastično in se ne lepi več, 8 do 10 minut.
  • Pokrijte z obrnjeno skledo; pustite stati 1 uro.
  • Testo razdelimo na 4 enake dele. Obrobljen pekač obložite s čisto krpo in izdatno potresite s koruznim zdrobom, da se ne sprime.
  • 1 kos testa na rahlo pomokani površini razvaljamo v 3 mm debel krog (preostali deli naj bodo pokriti).
  • Z rezalnikom izrežite kroge. Pokrijte s plastično folijo, da se testo ne izsuši. Ponovite s preostalim testom.
  • Nadevajte piroge: nadev položite na sredino vsakega testenega kroga. Velik lonec osoljene vode zavremo.
  • Testo prepognemo čez nadev. Robove stisnite, da vam nadev ne uhaja ven.
  • Prenesite na krpo, posuto s koruzno moko, in rahlo pokrijte s plastično folijo. Ponovite s preostalimi krogi testa in nadevom.
  • Piroge skuhamo v vreli vodi. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še približno 2 minuti.
  • Pekač namažemo z maslom. Piroge prenesite na krožnik z žlico z režami. Po vrhu pokapljamo s preostalim maslom in posolimo.
  • Za krompirjev nadev: krompir damo v večji lonec s hladno vodo, solimo in skuhamo. V kuhan krompir vmešamo kremni sir in maslo. Solimo in popramo.
  • Za rjavo maslo: V majhni ponvi na srednjem ognju stopite maslo, občasno premešajte, dokler ne postane temno, zlato rjavo, 8 do 10 minut.
Pierogi

Foto in video: Instagram, Pexels, iStock, Youtube

Naloži več
Zapri