Martha Stewart je s svojimi sledilci na Instagramu delila, da je njena najljubša jed pierogi, sladki poljski cmoki, ki jih pripravlja njena mama. Gladko, voljno krompirjevo testo polni z različnimi nadevi, njen najljubši pa je nadev iz krompirja, masla in sira. Pierogi so preliti z omako iz stopljenega masla in se nam zdijo idealna hrana za udobje. Spodaj je Marthin recept.
Pogosto me vprašajo, katera je moja najljubša jed – čeprav vedno odgovorim, da je to japonska hrana, bi moral biti pravi odgovor pierogi – poljski cmoki, ki jih je moja mama tako dobro naredila v različnih različicah; krompir, zelje, borovnice, breskve, slive, marelice … – piše Martha.
Pierogi s krompirjem in kremnim sirom
Sestavine za testo
- 1 veliko jajce, rahlo stepeno
- 2 žlici kisle smetane
- 1 skodelica polnomastnega mleka
- 1 skodelica vode
- 5 skodelic moke, plus več za površino in posip
- koruzna moka, za posip
Za krompirjev nadev
- približno 12 srednje velikih krompirjev (olupljenih in na četrtine narezanih)
- groba sol in sveže mlet poper
- 225 g kremnega sira sobne temperature
- 4 žlice stopljenega masla
Postopek:
- Naredite testo: stepite jajca in kislo smetano. Zmešajte mleko in vodo. Vmešamo moko.
- Testo zvrnemo na pomokano površino (testo bo lepljivo.) Z namiznim strgalom obrnemo in prepognemo testo, da ga gnetemo, po potrebi ga potresemo z moko, dokler ni elastično in se ne lepi več, 8 do 10 minut.
- Pokrijte z obrnjeno skledo; pustite stati 1 uro.
- Testo razdelimo na 4 enake dele. Obrobljen pekač obložite s čisto krpo in izdatno potresite s koruznim zdrobom, da se ne sprime.
- 1 kos testa na rahlo pomokani površini razvaljamo v 3 mm debel krog (preostali deli naj bodo pokriti).
- Z rezalnikom izrežite kroge. Pokrijte s plastično folijo, da se testo ne izsuši. Ponovite s preostalim testom.
- Nadevajte piroge: nadev položite na sredino vsakega testenega kroga. Velik lonec osoljene vode zavremo.
- Testo prepognemo čez nadev. Robove stisnite, da vam nadev ne uhaja ven.
- Prenesite na krpo, posuto s koruzno moko, in rahlo pokrijte s plastično folijo. Ponovite s preostalimi krogi testa in nadevom.
- Piroge skuhamo v vreli vodi. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še približno 2 minuti.
- Pekač namažemo z maslom. Piroge prenesite na krožnik z žlico z režami. Po vrhu pokapljamo s preostalim maslom in posolimo.
- Za krompirjev nadev: krompir damo v večji lonec s hladno vodo, solimo in skuhamo. V kuhan krompir vmešamo kremni sir in maslo. Solimo in popramo.
- Za rjavo maslo: V majhni ponvi na srednjem ognju stopite maslo, občasno premešajte, dokler ne postane temno, zlato rjavo, 8 do 10 minut.
Foto in video: Instagram, Pexels, iStock, Youtube