Ob vseh dejavnostih, ki jih sončni dnevi vabijo, da jih počnemo zunaj, je težko razmišljati o preživljanju časa v kuhinji. Čeprav so dnevi daljši, nekako težimo k temu, da jih čim več preživimo v najljubših hobijih in druženju s prijatelji. Tople solate v poletni različici so odlična alternativa kuhanim jedem, ki jih je treba načrtovati, predvsem pa dolgo kuhati.
Tople solate so idealen poletni obrok
Tople solate potrjujejo, da zdravo ni neokusno in dolgočasno. Na Instagram profilih gurmanov z vsega sveta smo našli navdih in recepte, v katerih bomo uživali vsak dan. Tople solate so trenutno pravi hit na gastronomski sceni in so najlažji način, da uživate v vsakem obroku, dodate zelenjavo in hkrati zadovoljite svoj apetit in brbončice.
Krompir + leča
Sestavine:
- 4 veliki krompirji
- 1 pločevinka zelene leče
- 1 rumena čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čajna žlička kurkume
- 1/2 čajne žličke cimeta
- svež peteršilj
- sol in poper
Priprava:
Krompir skuhamo, olupimo in narežemo na kocke. Na oljčnem olju prepražimo na lističe narezano čebulo z začimbami, nato dodamo oprano lečo. Na koncu dodamo krompir in vse premešamo. Pred serviranjem potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.
Pomaranča + pesa + kvinoja
Sestavine za solato:
- 4 velike pese
- 100 g kvinoje
- 1/2 zelenjavne kocke
- 400 g čičerike
- 1 pomaranča
- 100 g rukole
Sestavine za preliv:
- 1 ožeta pomaranča in naribana lupinica
- 1 strok česna
- 1/2 čajne žličke naribanega ingverja
- 2 žlici tahinija
- poper
Priprava:
Peso skuhamo in ohladimo, kvinojo pa pripravimo v vodi z zelenjavno kocko. Vse sestavine za preliv zmešajte v blenderju, nato pa v skledo dajte čičeriko, kvinojo in prelijte s prelivom. Na krožnik za podlago razporedimo rukolo in dodamo čičeriko s kvinojo, zaključimo s plastjo pese in tankimi rezinami pomaranče.
Cvetača + orehi + datlji
Sestavine za solato:
- 400 g cvetače
- 1 sladki krompir
- 6 datljev
- 1 skodelica orehov
- 2 žlici svežega kopra
- 3 žlice oljčnega olja
Sestavine za preliv:
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1/4 skodelice vode
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 stisnjena limona
- sol in poper
Priprava:
Pečico prižgemo na 180 stopinj, sladki krompir in cvetačo narežemo na trakove ter pokapljamo z olivnim oljem in pečemo 30 minut. Hladimo približno 10 minut, medtem pa v skledo zmešamo orehe, koper in na koščke narezane datlje. Dodajte zelenjavo in dobro premešajte. Sestavine za preliv zmešamo in toplo prelijemo po solati ter takoj postrežemo.
Foto: iStock, Instagram (@frommylittlekitchen)