Hitre in enostavne poletne solate, ki jih lahko uživamo vsak dan
Hitre in enostavne poletne solate, ki jih lahko uživamo vsak dan

Hitre in enostavne poletne solate, ki
jih lahko uživamo vsak dan

Ob vseh dejavnostih, ki jih sončni dnevi vabijo, da jih počnemo zunaj, je težko razmišljati o preživljanju časa v kuhinji. Čeprav so dnevi daljši, nekako težimo k temu, da jih čim več preživimo v najljubših hobijih in druženju s prijatelji. Tople solate v poletni različici so odlična alternativa kuhanim jedem, ki jih je treba načrtovati, predvsem pa dolgo kuhati.

Tople solate so idealen poletni obrok

Tople solate potrjujejo, da zdravo ni neokusno in dolgočasno. Na Instagram profilih gurmanov z vsega sveta smo našli navdih in recepte, v katerih bomo uživali vsak dan. Tople solate so trenutno pravi hit na gastronomski sceni in so najlažji način, da uživate v vsakem obroku, dodate zelenjavo in hkrati zadovoljite svoj apetit in brbončice.

ljetna salata

Krompir + leča

Sestavine:

  • 4 veliki krompirji
  • 1 pločevinka zelene leče
  • 1 rumena čebula
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 čajna žlička kurkume
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • svež peteršilj
  • sol in poper

Priprava:

Krompir skuhamo, olupimo in narežemo na kocke. Na oljčnem olju prepražimo na lističe narezano čebulo z začimbami, nato dodamo oprano lečo. Na koncu dodamo krompir in vse premešamo. Pred serviranjem potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.

Pomaranča + pesa + kvinoja

Sestavine za solato:

  • 4 velike pese
  • 100 g kvinoje
  • 1/2 zelenjavne kocke
  • 400 g čičerike
  • 1 pomaranča
  • 100 g rukole

Sestavine za preliv:

  • 1 ožeta pomaranča in naribana lupinica
  • 1 strok česna
  • 1/2 čajne žličke naribanega ingverja
  • 2 žlici tahinija
  • poper

Priprava:

Peso skuhamo in ohladimo, kvinojo pa pripravimo v vodi z zelenjavno kocko. Vse sestavine za preliv zmešajte v blenderju, nato pa v skledo dajte čičeriko, kvinojo in prelijte s prelivom. Na krožnik za podlago razporedimo rukolo in dodamo čičeriko s kvinojo, zaključimo s plastjo pese in tankimi rezinami pomaranče.

Cvetača + orehi + datlji

Sestavine za solato:

  • 400 g cvetače
  • 1 sladki krompir
  • 6 datljev
  • 1 skodelica orehov
  • 2 žlici svežega kopra
  • 3 žlice oljčnega olja

Sestavine za preliv:

  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 1/4 skodelice vode
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 stisnjena limona
  • sol in poper

Priprava:

Pečico prižgemo na 180 stopinj, sladki krompir in cvetačo narežemo na trakove ter pokapljamo z olivnim oljem in pečemo 30 minut. Hladimo približno 10 minut, medtem pa v skledo zmešamo orehe, koper in na koščke narezane datlje. Dodajte zelenjavo in dobro premešajte. Sestavine za preliv zmešamo in toplo prelijemo po solati ter takoj postrežemo.

Foto: iStock, Instagram (@frommylittlekitchen)

Naloži več
Zapri