Popolno poletno kosilo: Testenine z zelenjavo na italijanski način
Popolno poletno kosilo: Testenine z zelenjavo na italijanski način

Popolno poletno kosilo: Testenine z
zelenjavo na italijanski način

Tisti, ki so komaj čakali na poletje in toplejše dni, so zdaj zelo veseli. Temperature so se dvignile, kopalne sezone so odprte, vreme pa ni bilo boljše vse od začetka leta. V tem imenu pozdravljamo tudi vse lahke poletne recepte, ki bodo to sezono na naših mizah – danes so na meniju testenine. Tokrat pripravljamo nekaj zdravega, osvežilnega, a tudi hitro pripravljenega.

Gre za testenine z zelenjavo, ki vas bodo osvežile, hkrati pa je to res okusen obrok. Navdih smo našli med znanimi italijanskimi recepti, ob pogledu na sestavine pa verjamemo, da se bodo vaše misli že zasidrale v katerem od italijanskih pristanišč.

Sestavine:

  • 300-400 g tricolor spiralne paste
  • 1/4 glavice cvetače
  • 1-2 cvetova brokolija
  • 2 srednje velika korenčka
  • po 1 paprika, rdeča, rumena, oranžna (narezana na manjše kocke)
  • 5-6 mladih čebulic
  • 2 stebli zelene
  • 10 kaper, drobno sesekljanih
  • 15-20 črnih oliv
  • 5 posušenih paradižnikov v olju
  • 300-400 ml italijanskega solatnega preliva
  • sol in poper po okusu

Priprava:

V večjo posodo damo zavreti vodo z malo soli in ko zavre, vanjo stresemo testenine.

Medtem ko se testenine kuhajo, očistimo korenček in ga narežemo na tanke palčke, po petih minutah kuhanja testenin dodamo korenček in nadaljujemo s kuhanjem. Cvetačo očistimo in operemo ter natrgamo na čim manjše kose in takoj dodamo k testeninam. Brokoli očistimo in operemo, prav tako natrgamo na manjše cvetke in dodamo testeninam s korenčkom in cvetačo.

Kuhanje testenin naj ne traja dlje kot deset minut, skupaj z zelenjavo. Če želite, lahko zelenjavo posebej poparite tudi v drugi posodi. Kuhane testenine z zelenjavo odcedimo in namočimo v hladni vodi.

Pustimo, da se dobro odcedi. Papriko očistite semen in jo narežite na majhne kocke. Narezano papriko dajte v večjo skledo. Mlado čebulo očistimo in operemo ter polovico zelenega dela narežemo in pustimo za drugo priložnost, preostanek pa skupaj z belim delom narežemo in dodamo v posodo s papriko. Enako ponovite z zeleno.

Kapre in posušene paradižnike na drobno narežemo in damo v skledo, dodamo črne olive, nato dodamo odcejene testenine z zelenjavo. Prelijemo s solatnim prelivom, dobro premešamo in po okusu dodamo sol in sveže mlet poper. In testenine so pripravljene!

*Tekst je prevzet s portala Journal.rs

Foto: Pexels

Naloži več
Zapri