Tisti, ki so komaj čakali na poletje in toplejše dni, so zdaj zelo veseli. Temperature so se dvignile, kopalne sezone so odprte, vreme pa ni bilo boljše vse od začetka leta. V tem imenu pozdravljamo tudi vse lahke poletne recepte, ki bodo to sezono na naših mizah – danes so na meniju testenine. Tokrat pripravljamo nekaj zdravega, osvežilnega, a tudi hitro pripravljenega.
Gre za testenine z zelenjavo, ki vas bodo osvežile, hkrati pa je to res okusen obrok. Navdih smo našli med znanimi italijanskimi recepti, ob pogledu na sestavine pa verjamemo, da se bodo vaše misli že zasidrale v katerem od italijanskih pristanišč.
Sestavine:
- 300-400 g tricolor spiralne paste
- 1/4 glavice cvetače
- 1-2 cvetova brokolija
- 2 srednje velika korenčka
- po 1 paprika, rdeča, rumena, oranžna (narezana na manjše kocke)
- 5-6 mladih čebulic
- 2 stebli zelene
- 10 kaper, drobno sesekljanih
- 15-20 črnih oliv
- 5 posušenih paradižnikov v olju
- 300-400 ml italijanskega solatnega preliva
- sol in poper po okusu
Priprava:
V večjo posodo damo zavreti vodo z malo soli in ko zavre, vanjo stresemo testenine.
Medtem ko se testenine kuhajo, očistimo korenček in ga narežemo na tanke palčke, po petih minutah kuhanja testenin dodamo korenček in nadaljujemo s kuhanjem. Cvetačo očistimo in operemo ter natrgamo na čim manjše kose in takoj dodamo k testeninam. Brokoli očistimo in operemo, prav tako natrgamo na manjše cvetke in dodamo testeninam s korenčkom in cvetačo.
Kuhanje testenin naj ne traja dlje kot deset minut, skupaj z zelenjavo. Če želite, lahko zelenjavo posebej poparite tudi v drugi posodi. Kuhane testenine z zelenjavo odcedimo in namočimo v hladni vodi.
Pustimo, da se dobro odcedi. Papriko očistite semen in jo narežite na majhne kocke. Narezano papriko dajte v večjo skledo. Mlado čebulo očistimo in operemo ter polovico zelenega dela narežemo in pustimo za drugo priložnost, preostanek pa skupaj z belim delom narežemo in dodamo v posodo s papriko. Enako ponovite z zeleno.
Kapre in posušene paradižnike na drobno narežemo in damo v skledo, dodamo črne olive, nato dodamo odcejene testenine z zelenjavo. Prelijemo s solatnim prelivom, dobro premešamo in po okusu dodamo sol in sveže mlet poper. In testenine so pripravljene!
*Tekst je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Pexels