Pražena bučna semena so nova uspešnica: Hrustljava so, slastna in grizljamo jih ves večer
Kraljica jeseni, buča, se je prikradla na jedilnike domov in restavracij po vsej Sloveniji in s tem pritegnila našo pozornost. Pisali smo o bučnem pireju in njegovi uporabi v številnih sladkih in slanih receptih. Govori se tudi o tortah, pijačah, rižotah in testeninah z bučo, vse bolj priljubljena pa je en prigrizek – pražena bučna semena. Poleg tega je trenutno tako priljubljen, da vsi preizkušajo več raznolikih receptov za ta hrustljavi in aromatični prigrizek.
Bučna semena
Bučna semena pogosto pristanejo v smeteh, medtem ko za pripravo jedi uporabljamo samo bučno meso. So pa zelo hranljivi in zdravi; so polni vitaminov in mineralov, vsebujejo visok delež beljakovin ter omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Dobra so za zdravje srca, pomagajo pri prebavi in podpirajo imuniteto.
Uživamo jih lahko surove ali pečene, kot dodatek solatam, granolam, smutijem in ovsenim kosmičem, pogosto pa jih uporabljamo pri pripravi kruha in peciva. Iz njih pripravljajo tudi bučno olje, trenutno pa so najbolj priljubljene vložene v začimbah in pečene v pečici – kot prigrizek, ki ga lahko jemo, kolikor želimo.
Recept za pražena bučna semena: sladka in slana možnost
Sestavine za slano možnost:
- 1 in pol skodelice bučnih semen
- 2 čajni žlički soli
- 2 žlički oljčnega olja
- 2 žlički začimbne mešanice: (curry, mlet česen, čili, dimljena paprika)
Sestavine za sladko možnost:
- 1 in pol skodelice bučnih semen
- 1/2 čajne žličke soli
- 2 žlički masla ali kokosovega olja
- 2 žlički sladkorja
- 3/4 čajne žličke cimeta
Postopek:
- Pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Pekač obložimo s peki papirjem in postavimo na stran.
- Buči odstranimo semena. Semena operemo v cedilu pod hladno vodo.
- Kuhamo jih v slani vodi 5 minut. Odstranite in posušite.
- Suha in čista semena naložimo na pekač, dodamo olje/maslo in začimbe ter dobro premešamo.
- Enakomerno jih razporedimo po pladnju in postavimo v pečico za 10-20 minut (odvisno od velikosti semen).
- Vsaj enkrat med peko pekač na kratko odstavimo in premešamo semena, nato jih vrnemo v pečico.
- Ko bodo pripravljeni, bodo hrustljavi in zlato rjavi.
- Pred zaužitjem jih ohladimo – tako bodo še bolj hrustljavi.
Foto: Instagram