Naj vas preprost videz te torte ne zavede, saj te tri plasti čokolade tvorijo popolno čokoladno torto. Popolno darilo za materinski dan.
Recept za najboljšo čokoladno torto
Biskvit:
- 130 g čokolade
- 130 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 2 jajca
- 35 g fine moke
- ščepec soli
Čoko krema št. 1:
- 150 g temne čokolade
- 80 ml mleka
- 120 ml sladke smetane
- 2 rumenjaka (L)
- ščepec soli
- 100 g sladkorja
- žlička ekstrakta od vanilije
- 2 lističa želatine
Čoko krema št. 2:
- 200 g temne čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 150 ml sladke smetane
- 4 lističe želatine
- 2 rumenjaka (L
- 40 g sladkorja
- 350 ml sladke smetane
Priprava:
- Najprej naredite biskvit.
- Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija z ventilacijo ali 190-200 stopinj Celzija brez. Dno modela premera 24 cm obložimo s papirjem za peko.
- Na sopari stopimo čokolado in maslo. V to zmes (stopljeno čokolado in maslo) z metlico hitro in na kratko vmešamo jajca, sladkor, moko in sol, da se zmes izenači. Zmes vlijemo v pripravljen model in pečemo približno 10 minut. Videli boste, da je lepo in enakomerno pečeno. Biskvit vzamemo iz pečice in dobro ohladimo. Ko je biskvit ohlajen, ga vzamemo iz modela in z njega odstranimo papir ter ga damo nazaj v model. Obrnimo ga, kakor se nam zdi boljše in lepše.
- Lotite se priprave prve kreme. Želatino namočimo v hladno vodo, da se zmehča. Mleko in smetano za stepeno smetano segrejemo, rumenjake pa z metlico ali mešalnikom mešamo toliko časa, da se zmes nekoliko zgosti in posvetli. Ko mleko in smetana zavreta, jo prelijemo k rumenjakom, nato pa ponovno postavimo na majhen ogenj in kuhamo toliko časa, da se zmes zgosti. Ne bo zelo gosta, bo pa kot redek puding.
- Dodamo zmehčano želatino, nato premešamo na drobno narezano čokolado, sol in vanilijo. Mešajte, dokler se vse ne raztopi. Kremo malo ohladimo, nato jo namažemo na ohlajen biskvit in postavimo nazaj v hladilnik, da se strdi.
- Sedaj lahko naredite še drugo kremo. Čokolade raztopimo na pari. Želatino namočimo v vodi po navodilih.
- Stepeno smetano pristavimo na ogenj, da se segreje, rumenjake pa umešamo s sladkorjem ali mešamo z metlico, dokler zmes ne posvetli. Zavrelo smetano prelijemo k rumenjakom, nato pa vse skupaj vrnemo na zelo majhen ogenj in mešamo, da se malo zgosti. Še enkrat, ne bo zelo gosta. Zmesi dodamo zmehčano želatino in mešamo, dokler se ne raztopi, nato pa vmešamo še stopljeno čokolado. Mešajte, dokler se vse ne poveže, nato pa pustite, da se ohladi približno 15 minut.
- Stepeno smetano zmešamo v mehak sneg, nato pa jo z lopatko od 2 do 3-krat vmešamo v ohlajeno kremo. Mousse premažite po torti in pustite, da se strdi. Okrasite po želji.
Recept prinaša Irena Gavran z bloga Pregacha. Več odličnih receptov poiščite na njenem blogu ali Instagram profilu.