

Pesto oziroma omaka Pesto alla Genovese je mnogim med nami ena najljubših. Pogosto se nanjo zanašamo pri številnih okusnih jedeh. Ne glede na to, ali gre za sendviče, testenine, solate ali pico, pesto izboljša okus marsikaterega obroka. Zanimivo pa je tudi to, da lahko to omako zelo enostavno pripravimo doma. Potrebujemo le nekaj lahko dostopnih sestavin in kakovosten mešalnik. Tukaj je recept za klasično in izjemno okusno pesto omako.
Pesto alla Genovese
Pesto izhaja iz Genove v Italiji in je pogosto prva izbira mnogih ljubiteljev preprostih in okusnih jedi. Najpogosteje ga uživamo s testeninami, a odlično se poda tudi k solatam, zavitkom in podobnim jedem. Kupljena različica je povsem v redu, a včasih je res poseben občutek, ko nekaj pripravimo popolnoma sami. Še boljše pa je to, da je priprava te omake zelo preprosta. Ko jo enkrat naredite sami, boste hitro pozabili na tisto iz trgovine. Dodaten plus je, da jo lahko zamrznete, ne da bi pri tem izgubila okus. Spodaj so sestavine, ki jih potrebujete.
Sestavine za pesto:
2 skodelici sveže bazilike (približno 50 g)
1/2 skodelice naribanega parmezana
1/4 skodelice pinjol (lahko tudi orehi, če pinjol ni na voljo)
2 stroka česna
1/2 skodelice oljčnega olja (najbolje ekstra deviškega)
Sol in poper po okusu
Sok polovice limone (po želji)

Bodite v koraku
s trendi
Prijavite se na novice Journal.
Priprava:
Pripravite sestavine: Operite in osušite liste bazilike, olupite česen, pinjole pa lahko po želji rahlo popražite v suhi ponvi za bolj oreškast okus.
Zmešajte sestavine: V mešalnik ali sekljalnik dajte baziliko, pinjole, česen in parmezan. Dodajte ščepec soli in popra. Začnite z mešanjem, nato pa postopoma dolivajte oljčno olje, dokler ne dobite gladke zmesi.
Prilagodite teksturo in okus: Če želite redkejši pesto, dodajte še malo olja. Po želji lahko za svežino dodate tudi nekaj kapljic limoninega soka.
Postrezite: Pesto je pripravljen. Postrezite ga s testeninami, kot preliv za pico ali kot dodatek k sendvičem.
Članek je povzet s portala Journal.rs
Foto: Unsplash, Instagram (@yagmurruzgar, @mob, @hannahmaieats)