Ti recepti ne vsebujejo jajc, a so idealni za velikonočni zajtrk
Ti recepti ne vsebujejo jajc, a so idealni za velikonočni zajtrk

Ti recepti ne vsebujejo jajc, a so
idealni za velikonočni zajtrk

Velika noč brez jajc v vsakem obroku? Vemo, sliši se kot praznik brez osnovnega gradnika. A če si vzamemo trenutek in damo domišljiji prosto pot, hitro ugotovimo, da velikonočna miza ni odvisna od klasike, da bi delovala praznično in dišala domače. V času, ko se vse več ljudi odloča za alternativne prehranske izbire – zaradi alergij, prepričanj ali preprosto želje po drugačnem praznovanju – postajajo preprosti velikonočni recepti brez jajc novi standard. Ko so hkrati še hitri, bolj zdravi in vizualno privlačni, vemo, da smo na pravi poti. V nadaljevanju z vami delimo tri recepte. Ne zahtevajo kuharskega mojstrstva, prinašajo pa veliko okusa, teksture in prazničnega vzdušja.

Preprosti velikonočni recepti brez jajc, ki so nam prirasli k srcu

Zapečen korenček

Ti korenčki so dokaz, da priloga zlahka zasenči glavno jed. Zapečeni do karamelizacije, z notami česna in limone, začinjeni s svežim peteršiljem in materino dušico. Mnogi jih obožujejo kot najljubšo prilogo. Navdih za recept smo našli na Instagram profilu @walderwellness.

Sestavine

  • šest srednje velikih korenčkov
  • dve žlici oljčnega olja
  • dva stroka česna (drobo nasekljana)
  • žlica medu
  • čajna žlička limoninega soka
  • sol, poper po okusu
  • ščepec materine dušice
  • sesekljan peteršilj za serviranje
  • limona po želji

Priprava

Pečico segrejte na 200 °C. Korenčke očistite in po želji narežite na kose. V skledi jih zmešajte z oljčnim oljem, česnom, medom, limoninim sokom, soljo, poprom in materino dušico. Razporedite jih po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pecite jih 25–30 minut, dokler ne postanejo mehki in zlato-rjavi. Postrezite s svežim peteršiljem, po želji pa še z limono.

Velikonočna jajčka z malinami in chia semeni

Osvežilna in rahlo sladka čokoladna poslastica, ki združuje sadje, superživila in klasiko – mlečno čokolado. Poleg tega izgledajo, kot da ste jih pripravljali ure (čeprav niste). Navdih za recept smo našli na TikTok profilu @littleloucooks.

Sestavine

  • 200 g malin (svežih ali zamrznjenih)
  • štiri žlice chia semen
  • 200 g mlečne čokolade (nasekljane)

Priprava

Če uporabljate zamrznjene maline, jih v manjšem loncu na nizki temperaturi segrevajte 5 do 10 minut, da se zmehčajo. Dodajte chia semena in pustite stati 15 minut, da nastane gel. Če uporabljate sveže maline, jih z vilico zmečkajte, primešajte semena in pustite 20 minut. Na papirju za peko narišite oblike jajc (približno 6–7 cm dolžine) in jih napolnite s sadno zmesjo. Zamrznite za 30 minut. V tem času stopite čokolado (v mikrovalovni pečici ali nad paro). Zamrznjena jajca pomočite v čokolado s pomočjo vilice in žlice, nato jih položite na nov papir za peko. Če vam ostane čokolade, jo polijte po vrhu. Postavite v hladilnik za 10 minut, da se strdi.

@littleloucooks

💕RECIPE⬇️ Healthier Easter Eggs …follow along @littleloucooks for more easy recipes 🐣Easter baking is something special, it’s a great way to spend the time during the holidays!! It is super fun with lots of chocolate and sugar!! Try these for a healthier alternative to all the shop bought stuff. We made these last year worth a share again. 🎈SAVE and Share 3 Ingredient: Easter Eggs 200g raspberries - frozen or fresh 4 tablespoons chia seeds 200g milk chocolate, chopped Step 1: You will need a flat tray that will fit in your freezer, some parchment paper and a pencil. Step 2: If using frozen like me, add them to a small pot and heat through on a low heat for 5-10 minutes. Once completely soft, stir through the chia seeds and let aside for 15 minutes. If using fresh raspberries, mash with a fork, stir in the chia seeds and let aside for 20 minutes. The chia seeds will swell and go to a gel. Step 3: While you wait, draw out 7-8 (about 2 ½ inchs long) egg shapes on the parchment paper, use a stencil if you wish. Spoon the mix onto the paper and make egg shapes as best you can. Place the tray carefully in the freezer for 30 minutes. Step 4: After this time, melt the chocolate in a bowl in the microwave or in a bowl over a simmering pot of hot water. Prepare a second tray with parchment paper. Use a fork and a spoon to cover the frozen eggs in melted chocolate and place on the tray. Repeat. If there is any chocolate left over, drizzle over the top of the eggs to finish. Place in the fridge for 10 minutes to set. Storage: Keep in an airtight container in the fridge for 3 days. Or keep in the freezer for 3 months. . . . . . #healthyeastertreats #alternativeeastereggs #homemadetreats #3ingredienttreats #easterchocolate #raspberrychiaseeds #chiaseedtreats #reeloftheday

♬ original sound - littleloucooks

Zrezki iz rdečega zelja

Njihov okus je presenetljivo poln. Ti zrezki iz rdečega zelja so popoln dokaz, da rastlinska kuhinja zna biti sočna, aromatična in nasitna. Brez enega samega jajca in brez občutka, da vam kaj manjka na krožniku. Navdih za recept smo našli na TikTok profilu @elizabeths_table.

Sestavine

  • ena glava rdečega zelja
  • dve žlici oljčnega olja
  • sol in poper po okusu
  • suhe začimbe po izbiri (dimljena paprika, česen v prahu, origano)

Priprava

Zelje narežite na debelejše kolobarje. Vsakega premažite z oljčnim oljem in posujte z izbranimi začimbami. Previdno jih razporedite v cvrtnik na vroč zrak in pecite pri 180 °C približno 20–25 minut, dokler robovi ne postanejo hrustljavi, sredina pa mehka. Če nimate cvrtnika, jih lahko spečete tudi v pečici. V tem primeru čas pečenja podaljšajte za pet minut.

@elizabeths_table

Use that leftover cabbage in your fridge 💪🏻 #cabbage #cabbagesteaks #plantbasedrecipes #veganrecipes #easterrecipes These Red Cabbage Steaks are easy and incredibly flavorful! Made with only a few simple ingredients these vegan cabbage steaks are ready in just 25 minutes in the air fryer.

♬ It's A Wrap - Sped Up - Mariah Carey

Članek je prevzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram: @walderwellness, @emilisindlev ; TikTok: @littleloucooks, @elizabeths_table

Naloži več
Zapri