September je tu, kar pomeni, da je čas za pumpkin spice latte
September je tu, kar pomeni, da je čas za pumpkin spice latte

September je tu, kar pomeni, da je
čas za pumpkin spice latte

S prvimi namigi jeseni se začne nova obsesija. Do nedavnega je bil večinoma rezerviran za ZDA (in države, kjer je Starbucks prisoten), vendar je vse bolj priljubljen po vsem svetu. Gre za pumpkin spice latte, torej kavo z dodatkom muškatnega oreščka in začimb, ki so jo neformalno razglasili za uradno pijačo jeseni.

pumpkin spice latte
pumpkin spice latte

Vsi obožujejo pumpkin spice latte

Pijača je del sezonske ponudbe znane verige kavarn in se vrača vsak september.Postala je sinonim za vse čare, ki jih prinaša jesen in je zato tako oboževana. Asociira na sončen jesenski dan in vse njegove barve, začimbe pa spominjajo na toplino doma. Kombinacija okusa, ki vključuje mlečno maščobo, sladkor, kavo, cimet, nageljnove žbice in muškatni orešček, je še posebej privlačna za brbončice, ki vam bodo zaželele še eno dozo. Kot da povzroča odvisnost, zato Starbucksov promet skokovito naraste takoj, ko se pojavi na meniju.

In res je okusen, še posebej, če doma pripraviš svojo različico.

pumpkin spice latte
pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte lahko pripravite sami

Glede na to, da morate še do najbližjega Starbucksa, lokalne kavarne pa bodo verjetno počakale do oktobra, da začnejo streči, si lahko to fino kavo pripravite doma. Recept bo še boljši od tistega v kavarni, saj boste zagotovo vedeli, da ste uporabili kakovostne sestavine in ne raznih izvlečkov.

pumpkin spice latte

Sestavine (za dve skodelici):

skodelica kuhane kave (moč in vrsta po vaši izbiri)
skodelica mleka
2-3 žlice pireja iz maslene buče*
1-2 žlici javorjevega sirupa (količino uravnavajte po želji)
mešanica začimb**
kanček vanilijevega ekstrakta

*Pire iz maslene buče

Bučo prerežemo na pol in odstranimo semena. Damo v pečico na 200 stopinj, ko se zmehča, odstranimo kožo in meso zmiksamo v mešalniku do konsistence pireja.

**Mešanica začimb (ki jo lahko shranite v kozarec)

4 žlice cimeta
2 čajni žlički muškatnega oreščka
2 čajni žlički ingverja
1 čajna žlička pimenta
1 čajna žlička nageljnovih žbic

Priprava:

Skuhajte kavo na vaš najljubši način in količino razdelite v dve skodelici. V kozici segrejte mleko in dodajte bučni pire, začimbe, javorjev sirup in vanilijev ekstrakt. Močno mešajte, dokler se ne speni, da bo kasneje kava čim bolj kremasta in svetla, nato pa razdelite v obe skodelici. Na vrh lahko dodamo stepeno smetano ali uživamo brez nje.

Foto: Pexels, Unsplash

Naloži več
Zapri