Ste že slišali za “raf” kavo? Našli smo tudi hiter in enostaven recept
Ste že slišali za “raf” kavo? Našli smo tudi hiter in enostaven recept

Ste že slišali za “raf” kavo? Našli smo tudi hiter in enostaven recept

Kaj je “raf kava” ali raf coffee? Ta vrsta kavnega napitka prihaja iz Rusije in držav nekdanje Sovjetske zveze, kjer je dandanes eden izmed priljubljenih načinov priprave kave. Čeprav je težko ugotoviti, kje in kako je nastala, se pogosto navaja, da so jo prvič pripravili v Moskvi, med letoma 1996 in 1997. Po nekaterih poročilih je okus in ime dobila po zaslugi izbirčnega gosta ene prvih moskovskih kavarn Coffee Bean. Nekemu Rafaelu namreč ni bil všeč običajen okus kave, zato je zahteval, da se njegov napitek pripravi na nekoliko drugačen način. Kasneje so njegovi prijatelji, navdušeni nad okusom, prišli v kavarno in prosili za “kavo Rafina” – in ostalo je le še zgodovina.

Tistega prvotnega recepta še nismo izvedeli, vemo pa, zakaj je ta vrsta kavnega napitka danes tako zelo posebna. To je zaradi načina priprave, pa tudi uporabljenih sestavin. Raf kavo namreč prepoznamo po aromi vanilje, ki je dodana – bodisi v obliki vanilijevega sladkorja ali pogosteje sirupa. Prav tako se namesto mleka uporablja sladka smetana, iz katere se s segrevanjem in stepanjem naredi pena, ki se nato doda espressu. Tako ima raf kava nekoliko drugačen okus in teksturo kot standardni bela kava, pri kateri se uporablja mleko.

Recept: Raf kava s sivkinim sirupom

Na Instagram profilu @slovenskakava smo našli enostaven in hiter recept priprave raf kave, kjer lahko namesto priljubljenega vanilijevega sirupa uporabite sivkin sirup. Čas priprave vam bo vzel le nekaj minut.

Sestavine:

  • 100 ml vode
  • 10 g kave
  • 100 ml mleka
  • 100 ml smetane
  • 10 ml sivkinega sirupa

Priprava: 

Skuhajte kavo tako kot ponavadi skuhate turško kavo. Vzemite mleko in smetano za kavo. Količina vsakega naj bo enaka količini kave. Vse skupaj segrejte največ do temperature 50 do 60 stopinj Celzija. To je temperatura, pri kateri se vam prst ne bo opekel. Kavi in mešanici toplega mleka ter smetane dodamo še sivkin sirup in vse skupaj zmešamo v gosto peno. Najbolje je, če imamo french press kafetiero ali pa si pomagamo z majhnim mešalnikom oziroma penilcem mleka. Nalijte v skodelico in uživajte v okusu!

Foto: Instagram

Naloži več
Zapri