V tem prazničnem času ni nič lepšega kot ustvarjanje tradicionalnih božičnih slaščic in piškotov. Med množico sladkih dobrot, ki bogatijo mize, zavzemajo posebno mesto razpokančki. Ti edinstveni piškoti, znani po svoji hrustljavi teksturi in blagem okusu, v prazničnem času prinesejo toplino in veselje v vsak dom. Med peko se piškoti zunaj hrustljavo zapečejo, znotraj pa ostanejo mehki in sočni. Da vam bo vsakič znova uspelo, vam predstavljamo preverjen recept.
Božični razpokančki
Sestavine:
- 60 g masla
- 220 g temne čokolade (lahko 100 g mlečne in 120 g temne čokolade
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 bourbonski vanilijev sladkor ali 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
- 2 jajci
- 200 g gladke moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- sladkor v prahu
Postopek:
Čokolado skupaj z maslom stopimo na sopari in pustimo, da se ohladi.
Jajca zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dokler ne dobimo penaste zmesi. Počasi dodajamo mešanico čokolade in masla, nato še moko s pecilnim praškom in soljo. Z rokami vse skupaj dobro premešamo in postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se zmes dobro stisne.
Ko zmes vzamemo iz hladilnika, segrejemo pečico na 180°C in pekač obložimo s papirjem. Zmes zajemamo z žličko, med dlanmi oblikujemo kroglice in jih povaljamo v sladkorju v prahu (velikodušno naj pobeli). Kroglice razporedimo po pekaču in jih pečemo 10 minut. Ohladite jih in pripravljeni so za uživanje!
Foto: iStock, Pexels