Bučni pire: Kako ga naredimo in shranimo ter kaj lahko iz njega pripravimo
Bučni pire: Kako ga naredimo in shranimo ter kaj lahko iz njega pripravimo

Bučni pire: Kako ga naredimo in shranimo ter
kaj lahko iz njega pripravimo

Ker je buča eden najbolj priljubljenih sadežev jeseni, te dni pripravljamo juhe, rižote in druge, morda manj priljubljene jedi iz buč. Obožujemo jo na solati ali kot prilogo, pečeno v pečici, še posebej priljubljen pa je bučni pire. Gladko, kremasto zmes lahko pripravite tako, da zmešate kuhano, pečeno ali na pari kuhano bučo, uporablja pa se v desetinah sladkih in slanih jedi.

 

bundeve

Bučni pire – priprava

Bučni pire lahko pripravite na več načinov:

Peka: Najpogostejši in najpreprostejši način je, da bučo spečemo. Bučo prerežemo na pol, odstranimo semena, premažemo z olivnim oljem in pečemo v pečici na 180°C približno 45 minut do ene ure. Ko se zmehča, jo izdolbemo z žlico in pretlačimo v pire.
Dušenje: Očiščene in narezane kocke buče kuhamo na pari približno 20 minut, da se zmehčajo, nato pa zmiksamo.
Kuhanje v vodi: Bučo lahko skuhate tudi v vodi, vendar bo tako pire bolj voden, zato kuhane bučne kocke pred miksanjem obvezno odcedite.

Po kuhanju ali pečenju lahko bučo zmiksate s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Pireju lahko dodate tudi začimbe, kot so cimet, muškatni orešček, nageljnove žbice in ingver, sploh če boste iz pireja pripravljali sladke jedi.

Shranjevanje bučnega pireja

Če naredite velike količine pireja, ga lahko shranite na več načinov. Če želite shranjevati v hladilniku, pire dajte v zaprto posodo – primeren bo 4-5 dni. Če želite pire zamrzniti, ga lahko daste v plastične vrečke ali posode za zamrzovanje, tako da lahko ostane do 6 mesecev. Pred uporabo v jedeh ga odmrznemo in odcedimo odvečno tekočino.

Kaj pripraviti iz bučnega pireja

Bučni pire je preprost za pripravo, zdrav in okusen, z njim lahko obogatite svoje jedi jeseni in pozimi, pa tudi skozi vse leto – če ga zamrznete. Specifična je po tem, da se enako dobro poda tako k slanim kot sladkim jedem. Izpostavljamo naše najljubše jedi z bučnimi začimbami!

Sladke jedi z bučnim pirejem

  • Bučna pita
  • Bučna torta
  • Kruh z bučo
  • Bučkini mafini
  • Vaflji in bučne palačinke
  • Cimetove rolice z bučo
  • Krofi z bučo
  • Pumpkin latte
  • Bučni smoothie
pita od bundeve

Slane jedi z bučnim pirejem

  • Bučna juha
  • Bučna rižota
  • Njoki z bučo
  • Testenine z bučo
  • Bučni in krompirjev pire
  • Bučni zvitki
Juha od bundeve
rižoto od bundeve

Foto: Instagram, Pexels

Naloži več
Zapri