“Clafoutis” ali klafuti je priljubljen francoski kolač, tokrat smo za njegovo pripravo uporabili ribez
“Clafoutis” ali klafuti je priljubljen francoski kolač, tokrat smo za njegovo pripravo uporabili ribez

“Clafoutis” ali klafuti je priljubljen francoski kolač, tokrat smo za njegovo pripravo uporabili ribez

Poletje je idealen čas za eksperimentiranje v kuhinji ter pripravo lahkih kolačev, ki ne vzamejo preveč časa. Po slanem kolaču z rožmarinom in olivnim oljem ter kolaču z jagodičevjem se tokrat navdušujemo nad kolačem z ribezom. Prav ribez je osnova priljubljenega francoskega sadnega kolača, ki se imenuje clafoutis ali klafuti. Torej, clafoutis in kolač z ribezom sta v tem receptu sinonima, ta sladica pa se pogosto opisuje kot ena najpreprostejših za pripravo.

Clafoutis: Francoski kolač z ribezom

Čeprav lahko pri pripravi tega francoskega kolača, ki je postal priljubljen v 19. stoletju, uporabimo različne vrste sadja, je v receptu, ki smo ga našli na Instagram profilu Camille Chamignon, glavna sestavina prav ribez. Poleg ribeza se pri pripravi uporabljajo še jajca, sladkor, sladka smetana, maslo in drugi sestavine. Zaradi dejstva, da se pri pripravi uporabljajo več ali manj osnovne sestavine, obstaja velika verjetnost, da ste clafoutis že poskusili, vendar niste vedeli, da se tako imenuje. Zdaj ga lahko v svojo knjigo receptov vpišete pod omenjenim imenom, ta sadni kolač pa bo hitro postal eden vaših najljubših. V nadaljevanju vam predstavljamo recept.

Sestavine


  • 3 ali 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 80 – 100 g moke
  • pol čajne žličke pecilnega praška
  • 50 g stopljenega masla
  • 150 ml mleka
  • 150 ml sladke smetane
  • rum (po želji)
  • 500 g ribeza

Priprava


Pečico segrejte na 180°C. Pekač namastite z maslom. V veliki posodi zmešajte jajca in sladkor, dokler ne postaneta rahla in penasta. Dodajte mleko, sladko smetano, stopljeno maslo in rum (po želji) ter dobro premešajte. V ločeni posodi zmešajte moko in pecilni prašek. Suhe sestavine postopoma dodajajte mokrim sestavinam, medtem ko stalno mešate, da dobite gladko zmes. V pripravljeno zmes nežno vmešajte ribez. Zmes vlijte v pripravljen pekač in pecite približno 35-40 minut oziroma dokler clafoutis ne postane zlato rjav in se sredina ne strdi. Po peki pustite, da se clafoutis nekoliko ohladi, nato ga narežite na kose in postrezite. Po želji ga lahko posujete s sladkorjem v prahu.

Uživajte v okusnem francoskem kolaču z ribezom!

Foto: Instagram (@camillechamignon, @list_salata)

Naloži več
Zapri