Našli smo recept za popolno domačo pico!
Našli smo recept za popolno domačo pico!

Našli smo recept za popolno domačo pico!

Vikend je za mnoge čas, ko se posvetijo kuhanju in pripravi hrane doma ali pa si privoščijo dan, ko uživajo v jedeh, ki jih sicer med tednom izogibajo. Pica je skoraj vedno na vrhu seznama priljubljenih jedi za takšne dni, nedavno obeleženi svetovni dan pice (9. februar) pa nas je spodbudil, da izpostavimo pet najljubših picerij v Ljubljani. Čeprav jo radi naročamo in uživamo v restavracijah, je pica pravzaprav zelo preprosta za pripravo tudi doma, zato vam tokrat prinašamo recept!

Domača pica

Sestavine za testo:

  • 500 g moke
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 7 g suhega kvasa (1 paket)
  • 300 ml tople vode
  • 2 žlici olivnega olja

Sestavine za omako:

  • 400 g paradižnikov (lahko svežih ali konzerviranih)
  • 1 čajna žlička origana
  • 1 čajna žlička olivnega olja
  • sol in poper po okusu

Sestavine za nadev:

  • 200 g naribanega sira (mocarela)
  • ostale sestavine po želji: šunka, gobe, paprika, artičoke, olive …

Priprava:

1. Priprava testa:

  • V veliki skledi zmešate moko, sol in sladkor.
  • V manjši posodici zmešate toplo vodo in kvas. Pustite stati 5-10 minut, dokler se ne speni.
  • V moko dodajte kvas in mešajte, dokler se ne začne oblikovati testo.
  • Dodajte olivno olje in gnetite testo približno 10 minut, dokler ne postane gladko in elastično.
  • Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati na toplem 1-1,5 ure.

2. Priprava omake:

  • V ponvi segrejemo olivno olje in dodamo paradižnik.
  • Dodamo origano, sol in poper ter kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut, da se omaka zgosti.
  • Po želji lahko dodamo malo sladkorja, če je omaka preveč kisla.

3. Priprava pice:

  • Ko je testo vzhajano, ga razdelimo na 2 dela (če želimo 2 manjši pici).
  • Na pomokani površini testo razvaljamo v želeno obliko.
  • Položimo ga na pekač, obložen s papirjem za peko.
  • Testo premažemo s pripravljeno omako.
  • Dodamo nariban sir, nato pa še ostale sestavine po želji.

4. Pečenje:

  • Pico pečemo v predhodno ogreti pečici na 220°C približno 10-15 minut, dokler se robovi zlato ne zapečejo, sir pa stopi in rahlo zapeče.

5. Postrežba:

  • Ko je pica pripravljena, jo vzamemo iz pečice in narežemo na kose.
  • Po želji lahko dodate sveža zelišča, kot sta bazilika ali origano.
Naloži več
Zapri