Popolna poletna sladica: hladna bananina pita
Popolna poletna sladica: hladna bananina pita

Popolna poletna sladica:
hladna bananina pita

Poletni vročini še kar ni videti konca. Ko temperature presežejo 30 stopinj Celzija, se zatečemo v senco, vodo in klimatizirane prostore. Na koncu si privoščimo še hladen sladoled, ki je tako ali tako simbol poletja. Mnogi pa se bodo strinjali, da jim primanjkuje apetita po težkih obrokih, tortah in sladicah. Pri popolni poletni sladici smo našli idealno sredino. Med brskanjem po Instagramu je namreč našo pozornost pritegnila estetsko lepa in zagotovo okusna sladica: bananina pita. Ali obstaja boljša kombinacija kot kombinacija krhkega testa in hladne kreme s pridihom sladke banane?

Pita z bananami je nova najljubša poletna sladica

Če imate dovolj sladoleda in si močno zaželite sladkega in hladnega, smo našli idealno poletno poslastico. Bananina pita je namreč pravi hit. Enostavna za pripravo in izjemno okusna. Kombinacija kremastih, zrelih banan s skorjico iz listnatega testa je fuzija okusov, ki se je boste še dolgo spominjali. Hiter recept je odličen, če imate nepričakovane goste, organizirate druženje ali otroško rojstnodnevno zabavo – otroci bodo bananino pito pojedli do zadnje drobtinice.

Sestavine:

  • 3/4 skodelice rjavega sladkorja
  • 1/3 skodelice mandljeve moke
  • ščepec soli
  • 2 skodelici mleka
  • 3 rumenjaki pri sobni temperaturi
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 3 zrele banane
  • 1 zavitek listnatega testa

** grški jogurt, 2 banane

Priprava:

Testo razvaljate in ga položite v model, tako visoko, da skorje prekrijejo robove. Pečete po navodilih na embalaži in pustite, da se ohladi. Medtem v lonec stresete sladkor, moko in sol ter prilijete mleko. Na zmernem ognju kuhate toliko časa, da se zmes zgosti. Odstavite z ognja in ob stalnem mešanju čez dve minuti dodate rumenjake. Dodajte še vanilijo in maslo. Banane zmiksajte v blenderju in dodajte ohlajeni zmesi. Pustite v hladilniku, nato na testo narežete dve banani in prelijete s kremo. Po želji dodate grški jogurt in na vrh nekaj rezin banane. Hranite v hladilniku do 4 dni.

Foto: Instagram

Naloži več
Zapri