J’adore!
Obstaja nekaj kombinacij, ki se jim ne moremo upreti. Krhko testo in bogata, razkošna krema, na videz nežna, a v resnici tako zapeljiva in močna. To je Paris Brest, znana francoska sladica, ki je ime dobila po sloviti kolesarski dirki, zato je oblikovana kot kolo. Iz sestavin v receptu lahko dobite enega večjega in par manjših “koleščkov”. Sladica je sestavljena iz paljenega testa, lešnikove kreme in lešnikovega pralineja. Ima čudovito teksturo, hrustljavo in kremasto. Priprava zahteva dobro organizacijo in nekaj več časa, ampak hej, to ni sladica za vsak dan.
Sestavine:
Za lešnikovo kremo:
- 100 g blanširanih mandljev
- 100 g blanširanih lešnikov
- 150 g sladkorja
- 35 ml vode
Za paljeno testo (choux):
- 125 ml vode
- 125 ml mleka
- 100 g masla
- 150 g fine moke
- ščepec soli
- ščepec sladkorja
- 4 jajca
za premaz: 1 jajce + 1 žlica vode
za posip: 20 g mandljevih lističev + 1 žlička sladkorja v prahu
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 50 g gustina
- 1 žličica paste od vanilije
- 180 g maslaca
- oko 200 g praline paste
Bodite v koraku
s trendi
Prijavite se na novice Journal.
Priprava:
Pripravite lešnikovo kremo. Pečico segrejte na 200°C.
Blanširane mandlje in lešnike damo v ogreto pečico in pražimo ali pečemo približno 10 minut, da rahlo zadišijo in dobijo nežno barvo. Odstranite iz pečice in pustite, da se ohladijo. V posodi segrejemo sladkor in vodo, pustimo, da se sladkor stopi in segrevamo toliko časa, da dobi lepo rjavo barvo, nato dodamo pripravljene lešnike in mandlje ter vse skupaj na kratko premešamo. Odstavimo z ognja in vlijemo na pekač, obložen s peki papirjem, malo sploščimo in pustimo, da se ohladi, nato pa nalomimo na manjše kose, damo v blender in zmeljemo v pasto.
Priprava testa.
V loncu segrejemo vodo, mleko in maslo. Dodamo sladkor in sol ter segrevamo toliko časa, da se maslo stopi in tekočina povre, nato pa naenkrat dodamo moko in hitro premešamo. Testo kuhamo in ves čas mešamo, dokler ne dobimo kompaktne zmesi brez grudic. Ko testo odstopi od sten posode in se malo prime dna, še kratek čas mešamo, nato odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi približno 5 minut. Testo damo v mešalno posodo in nežno premešamo, da se še malo ohladi. Sedaj postopoma dodajamo eno jajce naenkrat. Prepričajmo se, da je mešanica popolnoma obdelana, preden dodamo naslednje jajce. Zmes mora biti gladka in gosta, nežno mora padati iz mešalnega nastavka v obliki črke “V”.
Zmes damo v slaščičarsko vrečko z okroglo konico. Na peki papir nanesemo zmes v krog premera cca 20 cm, nato po zunanjem robu prvega kroga nanesemo drugo plast testa in na koncu čez spodnje kroge na sredini naredimo krog testa. V posodi stepemo jajce z vodo, nato premažemo testo, ga obilno potresemo z mandljevimi lističi in postavimo v ogreto pečico. Pečemo pri 190 °C približno 30-35 minut. Pečeno testo pustimo, da se ohladi.
Priprava kreme.
V loncu segrejmo mleko. V skledi zmešamo rumenjake s sladkorjem, nato pa vmešamo gosto zmes. Ko mleko zavre, k rumenjakom prilijemo malo mleka, premešamo, dodamo vanilijevo pasto in vse skupaj vlijemo v lonec s preostalim mlekom ter ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da dobimo gosto gladko kremo.
Kremo vlijemo v plitvo široko posodo, čez kremo položimo folijo za živila, da se dotika kreme in pustimo, da se ohladi najprej na sobni temperaturi, nato pa v hladilniku. V ohlajeno kremo z mešalnikom vmešamo lešnikovo kremo (2-3 žlice mase ločimo za kasneje), nato maslo sobne temperature, mešamo dokler krema ne postane gladka in svilnata. Kremo dobro ohladimo.
Testo zarežemo z nožem za kruh, na spodnji del nanesemo malo lešnikove kreme, ki smo jo prej ločili, nato pa s slaščičarsko vrečko z zvezdasto konico nanesemo kremo. Zgornji del testa položimo na kremo in vse skupaj rahlo potresemo s sladkorjem v prahu.
Po želji okrasimo s cvetovi mačehe.
Pripravo si lahko ogledate v spodnjem videu:
Recept nam prinaša Tatjana Pastuović Klaić z bloga COOKam i guštam. Več odličnih receptov poiščite na njenem blogu ali Instagram profilu.
Foto: Vigor Klaić