Če se bliža rojstni dan osebe, ki vam je pri srcu, in jo letos želite razveseliti ter presenetiti z nečim drugačnim, je lahko unikatna rojstnodnevna torta odlična izbira. Še več, darilo bo še bolj posebno, če se odločite, da jo naredite sami, po receptu, ki smo ga našli na Instagram profilu @bakesby.olivia. Glede na to, da prehajamo iz pomladi v poletje, so glavni sestavini te sladice različne vrste jagodičevja. Poleg tega je skrivna sestavina tega recepta malinova marmelada, ki naredi nadev, ki pride do izraza po vsakem grižljaju. Zato je ta sadna rojstnodnevna torta idealna za vse sladokusce, pa tudi kot sladica, ki vas bo v prihajajočih toplih mesecih osvežila.
Sestavine:
- 80 ml pinjenca (80 ml mleka + 1 čajna žlička kisa ali limoninega soka)
- 2 jajci
- 60 ml rastlinskega mleka
- 75 ml polnomastnega mleka
- 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
- 200 g sladkorja
- 225 g moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 0,5 čajne žličke soli
- malinova marmelada
- 250 ml sladke smetane
- različno jagodičevje
Priprava:
Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija. V globoko posodo vlijemo mešanico mleka in kisa, dodamo dve jajci, rastlinsko mleko, polnomastno mleko in vanilijev ekstrakt. Pri dodajanju navedenih sestavin pazimo, da jih ves čas mešamo, da dobimo enotno zmes. Nato dodajte vse suhe sestavine in jih zmešajte. Zmes vlijemo v pekač obložen s papirjem za peko in pečemo približno 30 minut. Ko se kolač ohladi, ga z nožem razdelite na devet enakih delov, nato pa vsakemu z žlico odstranite sredino. Osrednji del nadevamo z malinovo marmelado, po vrhu namažemo kremo, to je stepeno smetano, ki jo dobimo tako, da zmešamo stepeno smetano in malo vanilijevega ekstrakta. Potresemo z jagodami po vaši izbiri. Tokrat na seznam sestavin dodajte še eno posebnost – žlico ustvarjalnosti.
Foto: Instagram [ @bakesby.olivia ]