Začenja se sezona domačih sliv, imamo najboljši recept za marmelado in cmoke
Začenja se sezona domačih sliv, imamo najboljši recept za marmelado in cmoke

Začenja se sezona domačih sliv, imamo
najboljši recept za marmelado in cmoke

Sadje, ki zaznamuje drugo polovico poletja, so zagotovo slive! Slastne vijolične kroglice obožujemo sveže, pa tudi v številnih jedeh. Zanimivo je, da jih jemo v pitah, štrukljih, tortah, marmeladah, kompotih in cmokih, pa tudi v slanih jedeh, predvsem k mesnim jedem. Seveda jih uporabimo tudi za žganje. So izjemno bogate z vitaminom C, koristi za zdravje pa so številne; spodbujajo prebavo, uravnavajo krvni tlak, krepijo imunost, so dobre za kožo in kosti, pomagajo delovanju srca.

Naši favoriti, brez katerih si ne moremo predstavljati začetka jeseni, so zagotovo domača slivova marmelada, ki jo cele dneve mažemo na palačinke ali svež kruh za zajtrk, in cmoki s slivami, najljubša jed iz otroštva. Spodaj predstavljamo najboljše recepte za te slastne jedi.

šljive

Slivova marmelada

Sestavine:

  • 5 kg očiščenih sliv
  • 1 kg sladkorja
  • 2 žlici cimeta
  • 2 vanilijev sladkor
  • 1 žlica ruma
šljive

Postopek:

  • Slive operemo in jim odstranimo pečke.
  • V večjem loncu zmešamo slive in polovico sladkorja ter kuhamo na majhnem ognju. Pazimo, da se pekemez ne zažge.
  • Ko slive razpadejo, dodamo preostanek sladkorja. Kuhamo toliko časa, da tekočina izhlapi, dokler ne dobimo goste zmesi.
  • Proti koncu kuhanja lahko po želji dodamo rum, cimet in vanilijev sladkor.
  • Vročo marmelado preložimo v sterilizirane kozarce, pokrijemo in pustimo v pečici na 50 stopinjah, da se naredi tanka skorjica, ki ohrani marmelado. Pečico ugasnemo, marmelade pa pustimo čez noč, da se počasi ohlajajo v pečici.
šljive

Cmoki s slivami

Sestavine za testo:

  • 1 kg kuhanega krompirja
  • 2 jajci
  • 100 g masla
  • 40 dkg močne moke
  • malo soli, malo olja

Sestavine za nadev:

  • 20 svežih sliv
  • cimet, sladkor

Sestavine za posip:

  • drobtine
  • malo masla

Postopek:

  • Krompir olupimo, operemo in skuhamo v slani vodi. Naredite pire in počakajte, da se ohladi.
  • Iz pireja, jajc, moke in olja zgnetemo gladko testo.
  • Testo razvaljamo in razrežemo na 20 kvadratov. Slive operemo, razpolovimo in odstranimo peščico.
  • V vsak kvadrat testa položimo eno slivo in jo potresemo z mešanico sladkorja in cimeta. Testo razvaljamo in oblikujemo polpete.
  • Kuhamo približno 15 minut, nato pa gotove polpete prelijemo s prepraženimi drobtinami na maslu. Po želji potresemo s sladkorjem ali vanilijevim sladkorjem.

Foto: Pexels, Instagram (Cellulite Factory)

Naloži več
Zapri