Italijanska poslastica, ki je postala svetovna uspešnica – predstavljamo vam vse, kar morate vedeti o ‘nduji
Z naraščajočo priljubljenostjo italijanske kuhinje po svetu je raslo tudi zanimanje za manj znane, regionalne jedi in specialitete. Čeprav jih imamo vsi radi, klasična italijanska živila, kot so parmezan, pršut in mortadela, niso več tako zanimiva – vse več pozornosti pritegnejo manj znana, a pristna, zanimiva in vsestranska živila. Eno takšnih živil je nduja – pikantna klobasa, ki izvira iz južne Italije, iz regije Kalabrija. Znana je po intenzivnem okusu in kremasti teksturi, zaradi česar je idealen dodatek k različnim jedem. Narejena je iz svinjine, pekoče, rdeče paprike in soli.
Nduja kot hit sestavina
Ndujo uživamo kot namaz na kruhu ali brusketah, vse bolj priljubljene pa postajajo ndujine omake dodane testeninam, vložene v lazanjo, na pico, v jajca, v majhnih količinah pa v juhe in enolončnice. Zaradi velike priljubljenosti se nduja vedno bolj znajde v jedeh iz kuhinj po vsem svetu, tako so zdaj priljubljeni tudi nachosi z nduje.
Pikantna klobasa daje jedem rdečo barvo in intenziven okus, zato, če niste prepričani, kako pikantno želite jed, dodajte nduje za začetek v manjših količinah. Spodaj smo izbrali mamljiv recept za testenine z nduje.
Testenine z nduje
Okusna omaka za testenine nduja ni samo hitra, ampak tudi neverjetno okusna. Kremna italijanska klobasa, smetana, parmezan in limonin sok so skrivna kombinacija sestavin, odgovornih za svilnato omako, ki se ji je težko upreti.
Sestavine:
- 100 g testenin
- 70 g masla
- 2 žlici paste nduja
- 3/4 skodelice smetane za kuhanje
- 60 g naribanega parmezana
- 1 žlica limoninega soka
- 1 čajna žlička sladkorja
- pest sesekljanega peteršilja
- sol in poper
Postopek:
- Testenine skuhamo v dobro osoljeni vodi.
- Na srednje močnem ognju stopite maslo, dodajte ndujo in dobro vmešajte v maslo.
- Dodajte smetano, mešajte, dokler se dobro ne združi in zmanjšajte ogenj.
- Dodajte limonin sok in sladkor ter ponovno premešajte.
- Postopoma dodajamo parmezan, nato popramo in po potrebi solimo.
- V omako dodamo kuhane testenine, nežno premešamo.
- Dodamo peteršilj in pustimo vse skupaj kuhati na majhnem ognju še minuto ali dve.
- Postrezite s parmezanom in črnim poprom.
Foto: Instagram