Nekaj ​​novega, a znanega: Recept za jabolčno pito, ki vas bo navdušila
Nekaj ​​novega, a znanega: Recept za jabolčno pito, ki vas bo navdušila

Nekaj ​​novega, a znanega: Recept za
jabolčno pito, ki vas bo navdušila

Jabolka spadajo v kategorijo sadja, ki skoraj vedno najde svoje mesto na naših kuhinjskih policah ali v hladilnikih. Izbiramo jih za uživanje kar tako, uporabljamo pa jih tudi pri pripravi okusnih jedi ali posebnih prelivov. Predvsem pa jih vključujemo v pripravo različnih sladic, med katerimi je najbolj priljubljena klasična jabolčna pita. Tokrat jo bomo pripravili v nekoliko spremenjeni različici.

Jabolčna pita: Nekoliko drugačen recept

Recept za to sladico smo našli na Instagram profilu Jillian Barreca, ki je zaradi ljubezni do gastronomije ustvarila tudi svoj blog. Čeprav recept deloma spominja na tisočplastni jabolčni kolač, ki smo ga že preizkusili, je tokratna različica bogatejša po sestavinah.

Ko govorimo o sestavinah, jih lahko prilagodite ali zamenjate po želji. Pri pripravi lahko uporabite katero koli sorto jabolk, kar ta recept naredi idealnega, kadar imate v kuhinji večji zalogaj tega sadja. Za razliko od nekaterih prejšnjih sladic pa bo za pripravo tokratne jabolčne pite potrebno nekoliko več časa. V nadaljevanju razkrivamo vse sestavine in korake priprave.

Sestavine:

  • 80 g (neslanega) masla
  • 120 ml mleka
  • žlička vaniljevega ekstrakta
  • 100 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • 1 limona
  • muškatni orešček
  • sol
  • 4 jajca
  • 100 g belega sladkorja
  • rjavi sladkor za posipanje
  • 6 ali 7 srednje velikih jabolk

Priprava:

Najprej segrejte pečico na približno 190 stopinj in pripravite pekač, v katerega boste kasneje zložili jabolka. Če želite, lahko uporabite tudi papir za peko.

Na srednji temperaturi združite maslo, mleko in vaniljev ekstrakt. Ko se sestavine stopijo in povežejo, odstavite posodo z ognja, da se mešanica nekoliko ohladi. V drugi posodi zmešajte moko, pecilni prašek, naribano lupinico ene limone, malo muškatnega oreščka in sol.

Nato s pomočjo mešalnika stepite štiri jajca in beli sladkor – to vam ne bo vzelo več kot dve minuti. Na koncu previdno združite vse sestavine, suhe in tekoče, dokler ne dobite gladke zmesi, značilne za sladice tega tipa.

Jabolka olupite, razrežite na četrtine in jih nato naribajte. Vsak košček nato pomočite v pripravljeno zmes. Jabolka polagajte v namaščen pekač in nadaljujte, dokler ne porabite vseh. Preostanek zmesi prelijte čez jabolka, nato pa po vrhu potresite malo rjavega sladkorja.

Jabolčna pita naj se peče približno eno uro do uro in pol, ob rednem preverjanju. Bodite previdni, saj lahko hitro preveč potemni. Glede na moč vaše pečice barvo testa večkrat preverite.

Pred postrežbo priporočamo, da pito ohladite. Za piko na i lahko na vrhu potresete še nekaj sladkorja v prahu.

Celoten postopek priprave si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.

Članek je povzet s portala Journal.rs

Foto: Unsplash, Instagram (@victoriakwessberg, @bellathomas, @jillian.barreca)

Naloži več
Zapri