Če se sprehodite po tržnici, lahko opazite, kako se letni časi določenega sadja in zelenjave vedno bolj premikajo, dame pa vam bodo povedale, da letni časi, ki smo jih poznali – ne obstajajo več. Kmalu bodo tu tudi češnje … Rdeče, sladke in sočne, tako okusne, da jih je težko nehati, ko jih začneš jesti! Ta priljubljeni sadež je poln antioksidantov in vitaminov, obožujemo pa ga svežega, v smutijih in sladicah – tako kot jagode.
Danes vam predstavljamo recept za okusno, sočno jagodno in češnjevo pito! Ne glede na to, ali jo postrežete kot sladico po kosilu ali povabite goste na kavo in pecivo, bo ta sveža, sezonska pita osvojila vsakogar!
Sestavine za jagodno in češnjevo pito:
Sestavine za testo:
- 400 g fine moke
- 2 jajci
- 200 g masla
- 50 g sladkorja
- ščepec soli
Sestavine za nadev:
- 250 g svežih češenj (bez koščic)
- 200 g svežih jagod
- 2 žlici limoninega soka
- 3 žlice sladkorja
- 1 vanillin sladkor
- 2 žlici gustina oziroma jedilnega škroba
Priprava:
Češnje in jagode operemo, očistimo in razpolovimo, narežemo na manjše kose. Češnje in polovico jagod damo v ponev s sladkorjem in limoninim sokom na majhen ogenj. Kuhamo nekaj minut, dokler sadje ne spusti soka, nato sadje odstranimo in v sok vmešamo mezgo. Kuhamo nekaj minut, da se zgosti, nato v zmes vrnemo kuhano sadje in dodamo drugo polovico jagod, tistih svežih.
Vse sestavine za testo zgnetemo z rokami, nato pa ga pustimo počivati v hladilniku vsaj 1 uro. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Testo razdelimo na dva dela in razvaljamo. Model premažemo z maslom, pokrijemo z eno polovico testa in pečemo približno 10 minut na 180. V rahlo pečeno testo dodamo sadni nadev. Drugo polovico testa narežemo na široke trakove in jih razporedimo po nadovu. Pito pečemo še 20-25 minut na 180, torej toliko časa, da se lepo obarva in zadiši! Ko se pita malo ohladi, jo potresemo s sladkorjem v prahu. Postrezite s kepico vanilijevega sladoleda!
Foto: Pexels, Unsplash