Čas je za najlepše pomladne tortice. Tukaj je recept za tortice Pavlova z jagodami in malinami
Obstajajo sladice, ki vedno izzovejo čudovit odziv in vzdihe navdušenja, vedno so zvezde vsake mize in zabave. So karta, ki jo vržemo, ko igramo na zanesljivo zmago 🙂
Enako neustavljive pri vseh priložnostih ali pomladnem druženju na domačem vrtu. To so tortice Pavlova z jagodami in malinami.
Kot zanimivost omenimo, da je torta dobila ime po znameniti ruski primabalerini Ani Pavlovi, saj s svojo belino in rahlostjo spominja na kostum, v katerem je Pavlova plesala belega laboda v Labodjem jezeru. Osnova torte je pečen beljakov sneg, ki ga pred serviranjem obložimo s stepeno smetano in svežim sadjem.
Mini Pavlove in vrtne radosti
Sestavine:
Podlaga:
- 4 beljaki
- ščepec soli
- 200 g sladkorja
- 1/2 žlice kisa
- 1 ravna žlica koruznega škroba
Krema:
- 4 rumenjake
- 80 g sladkorja
- 50 g koruznega škroba
- 500 ml mleka
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- Naribana skorjica 1/2 limone
- 20 g masla
300 ml smetane za stepanje + 1 žlica sladkorja v prahu + 1 žlička vaniljevega ekstrakta
Jagode in maline, količina po želji
Preliv:
- pest jagod in malina
- malo vode
- žlica ali dve sladkorja
- sok in naribana skorjica limone
- ½ žličke koruznega škroba + malo hladne vode
Priprava:
Beljakom dodamo majhen ščepec soli in jih stepemo v čvrst sneg. Beljakom postopoma dodajamo sladkor in mešamo še toliko časa, da se sladkor raztopi in zmes postane svetleča in trdna. Na koncu vmešamo koruzni škrob in kis ter mešamo še nekaj časa, da se vse sestavine dobro povežejo.
Pekač obložimo s peki papirjem in dodajamo kupčke pripravljenega beljakovega snega. Z majhno lopatko ali nožem zgladimo kupčke s potegi od spodaj navzgor. Postavimo v ogreto pečico in pečemo pri 130°C približno 45-50 minut. Temperaturo lahko nekoliko znižate, če vidite, da se beljak obarva, potem čas peke malo podaljšate.
Pripravite kremo. V loncu segrejte mleko. V skledi stepemo rumenjake in sladkor, dodamo koruzni škrob in premešamo.
Rumenjakom dodamo malo vročega mleka, premešamo in vse skupaj vlijemo v lonec s preostalim mlekom. Med mešanjem kuhamo toliko časa, da se krema zgosti. Odstavimo z ognja, dodamo vanilijo in limonino lupinico, premešamo in kremo vlijemo v plitvo posodo (da se hitreje ohladi) ter pokrijemo s prozorno folijo, da se folija stisne ob kremo.
Pustimo, da se ohladi, nato dodamo zmehčano maslo in dobro premešamo z mešalnikom.
Stepeni smetani dodamo sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt ter z mešalnikom dobro mešamo toliko časa, da zmes postane čvrsta, vendar mora biti še vedno kremasta.
Pripravite preliv. Maline in narezane jagode damo v manjšo ponev, dodamo sladkor in malo vode ter limonin sok, nato kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi in jagode zmehčajo. Precedimo, vrnemo na ogenj, nato dodamo z vodo primešan koruzni škrob in na kratko pokuhamo.
Ohlajeno kremo nanesemo na ohlajene meringue košarice, čez kremo razporedimo sadje, nato stepeno smetano in še malo sadja. Zaključite z ohlajenim prelivom in postrezite.
Recept nam prinaša Tatjana Pastuović Klaić z bloga COOKam in guštam. Več odličnih receptov poiščite na njenem blogu ali Instagram profilu.
Foto: Vigor Klaić