Restavracija v Parizu že desetletja streže samo eno jed. Zakaj jo je vredno obiskati …
Restavracija v Parizu že desetletja streže samo eno jed. Zakaj jo je vredno obiskati …

Restavracija v Parizu že desetletja streže samo eno jed. Zakaj jo je vredno obiskati …

Francozi imajo rek Trop de choix tue le choix ali preveč izbire ubija izbiro. Moderna doba nam je prinesla izbiro na vseh področjih življenja, kar seveda pomeni več svobode, ampak ali nas to res osrečuje ali je francoski pregovor mogoče smiseln? Francoska restavracija Le Relais De L’Entrecôte, ki sledi filozofiji dežele, v kateri je nastala, vam ne pušča izbire, saj ponuja le eno jed in je tako priljubljena, da se za mizo vedno čaka vsaj 30 minut.

Restavracija ne sprejema rezervacij, menija ni, in ko se usedete za mizo, vas bo natakarica vprašala samo eno: Kako želite pripraviti vaš zrezek – rare, medium ali well done? V Parizu uspešno deluje že več kot 50 let (odprta je na treh lokacijah – Marbeuf, St. Benoît in Montparnasse), odprta pa je tudi v Ženevi in ​​Zürichu. Dober sloves ima zaradi izjemno mehkega zrezka rib eye, ki ga postrežejo z omako, zeleno solato z orehi in domačim krompirčkom.

Skrivnostni recept za omako

Ko se usedete za mizo, vam bo natakarica, oblečena v tradicionalno črno-belo obleko, najprej prinesla solato, šele ko boste z njo končali, pa bosta prišla vaš zrezek in krompirček. Če se zrezek ne zdi zelo velik, ne skrbite – v restavraciji vam najprej postrežejo polovico in nato drugo polovico, ko ste gotovi, tako da vam ni treba jesti hladnega. Naročite lahko neomejeno količino pomfrija – samo prosite natakarico, da vam ponovno napolni krožnik. Ne glede na to, kako preprosto je, je vse na krožniku kakovostno, dobro pripravljeno in okusno.

Hrana, sproščeno vzdušje in pozorna postrežba so razlogi, zakaj je bil L’Entrecôte vsa ta leta uspešen, druge restavracije, ki so ga poskušale posnemati, pa niso. Mnogi trdijo, da je razlog, zakaj se vračajo na to mesto, posebna omaka, postrežena z mesom, katere recept je skrivnost. Najverjetneje vsebuje smetano, maslo in dijonsko gorčico, druge sestavine niso znane.

Naročite sladico

Za glavno jed boste v pariški restavraciji odšteli 29 evrov, po želji pa si lahko privoščite tudi kozarec rdečega vina, ki se odlično poda k govejemu zrezku. Čeprav menija za glavne jedi ni, je na voljo meni za sladice, ki bodo zaokrožile to gastronomsko avanturo.

Naloži več
Zapri