Cheesecake s karamelo: Če ste ljubitelji kombinacije sladkega in slanega, potem je to recept za vas
Cheesecake s karamelo: Če ste ljubitelji kombinacije sladkega in slanega, potem je to recept za vas

Cheesecake s karamelo: Če ste ljubitelji kombinacije sladkega in slanega, potem je to recept za vas

Če ste ljubitelji kombinacije sladkega in slanega, potem je ta recept prava poslastica za vas. Cheesecake s slano karamelo in belo čokolado prinaša bogastvo okusov, ki bodo navdušili še tako zahtevnega sladkosneda. Mehka, kremasta tekstura sirove torte v kombinaciji s hrustljavo skorjico preste in graham krekerjev ustvarja popolno harmonijo med slanimi in sladkimi notami. Vse to zaokroženo z domačo slano karamelno omako naredi to sladico, ki smo jo našli pri blogerki @inbloombakery_, idealno za vse posebne priložnosti.

torta od sira sa slanom karamelom

Cheesecake s slano karamelo

Sestavine: 

Za slano karamelno omako:
  • 1 skodelica (200 g) granuliranega belega sladkorja
  • 5 žlic (70 g) zmehčanega nesoljenega masla
  • 1/2 skodelice (120 ml) smetane, sobne temperature
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička vanilije
Za skorjo:
  • 8 (120 g) graham krekerjev
  • 2 1/2 skodelice (120 g) mini prest
  • 3/4 skodelice (168 g) stopljenega masla
  • 2 žlici (25 g) granuliranega belega sladkorja
Za sirovo torto:
  • 907 g zmehčanega kremnega sira
  • 3/4 skodelice (150 g) granuliranega belega sladkorja
  • 2 žlici (16 g) koruznega škroba
  • 1 žlica vanilijeve paste ali ekstrakta
  • 1/3 skodelice (82 g) kisle smetane, sobne temperature
  • 226 g bele čokolade, stopljene in rahlo ohlajene
  • 3 jajca, sobne temperature
  • 3 rumenjaki sobne temperature

Priprava:

Slana karamelna omaka: sladkor postavite v veliko ponev na srednje nizek ogenj. Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi in postane zlat (približno 20 minut). Ko se sladkor raztopi, na hitro vmešamo zmehčano maslo. Dodamo smetano in močno mešamo, da se vse sestavine povežejo. Vmešajte sol in vanilijo, nato pa kuhajte še 2-3 minute, da se omaka zgosti. Pustite, da se popolnoma ohladi.

Skorja: Pečico segrejte na 175°C. Dno modela premera 23 cm obložimo s papirjem za peko, stranice pa poškropimo s sprejem proti prijemanju. Model ovijemo z aluminijasto folijo, da pozneje med peko ne pride voda. Graham krekerje in preste zmeljemo v večnamenskem procesorju. Dodamo stopljeno maslo in sladkor ter mešamo dokler ne dobimo enotne zmesi. Zmes vtisnemo na dno in 2,5 cm ob stranice modela. Pečemo 10 minut, nato pustimo, da se ohladi.

Sirova torta: V skledi mešalnika zmešajte kremni sir, sladkor in koruzni škrob do gladkega. Dodamo vanilijo, kislo smetano in stopljeno belo čokolado. Mešajte, dokler se vse ne poveže. Mešanici enega za drugim dodajte jajca in rumenjake ter previdno mešajte pri nizki hitrosti. Zmes prelijemo čez pripravljeno skorjo. Model s torto postavimo v večjo posodo, nato do polovice višine modela prelijemo z vrelo vodo. Pečemo pri 175°C približno 1 uro. Nato pečico ugasnemo, odpremo vrata in pustimo torto v pečici še eno uro. Povsem ohlajeno torto postavimo v hladilnik za 8 ur ali čez noč.

Serviranje: Ko je torta popolnoma ohlajena, jo previdno vzamemo iz modela. Prelijte s soljeno karamelno omako in uživajte! Ostanke shranjujte v hladilniku do tri dni.

S to bogato sladico bo vsaka priložnost še bolj posebna.

Foto: Instagram (@inbloombakery_), Unsplash

Naloži več
Zapri