Idealna last minute ideja za sladico – sirova torta z makom
Idealna last minute ideja za sladico – sirova torta z makom

Idealna last minute ideja za sladico
– sirova torta z makom

Zadnje čase odkrivamo gastronomske novosti – v mestu in na jedilniku. Čeprav je raziskovanje novosti zelo zanimivo, se je včasih dobro vrniti h klasiki. Ko gre za sladko klasiko, je sirova torta neizogibna. O njem smo pisali v različnih kontekstih. Vedno je na vrhu seznama jedi, ki jih je treba pripraviti, tokrat pa smo recept za sirovo torto z makom postavili v središče gastronomskega zanimanja. Navdih za recept smo našli na Instagram profilu @muffinmunchies_.

Recept za sirovo torto z makom

Sestavine

Osnova

  • 150 g hladnega masla (narezanega na kocke)
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 210 g navadne moke
  • 1 rumenjak
  • 1-2 čajni žlički ledene vode

Nadev

  • 100 g maka + 1 žlička sladkorja + 150 g mleka
  • 500 g svežega sira
  • 200 g kremnega sira (namaz)
  • 160 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 2 vrečki vanilijevega sladkorja ali 2 žlički vanilijeve paste
  • 70 g olja
  • 1 čajna žlička škroba

Končni sloj

  • 2 kislo mleko
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 čajna žlička vaniljeve paste

Priprava

Kljub številnim sestavinam je priprava še vedno zelo enostavna. In sicer za osnovo najprej zmešamo maslo, moko in sladkor, nato dodamo še rumenjaka in vse skupaj zmešamo v testo. Po potrebi dodajte eno ali dve čajni žlički hladne vode. Podlago pustite 30 minut zavito v plastično folijo. Nato zmes preložimo v model, obložen s papirjem za peko. Pustite v hladilniku še eno uro. Pečemo deset minut na 180°C.

Nato preidemo na nadev. Mak kuhamo s sladkorjem in mlekom nekaj minut, nato jih ohladimo. Zmešamo sir, kremni namaz, sladkor, vanilijo in olje. Nato dodajte jajca, enega za drugim. Primešamo ohlajeno makovo mešanico. Na koncu dodamo škrob in dobro premešamo. Nadev vlijemo v podlago in pečemo približno 50 minut na 160°C. Če so robovi premehki, pečemo še deset minut.

Sirniku dodamo zmešano kislo mleko s sladkorjem in vanilijo. Po tem je vaša torta že skoraj pripravljena – le še pet do deset minut jo morate peči in nato čez noč dati v hladilnik.

*Tekst je prevzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@tinasosna, @muffinmunchies)

Naloži več
Zapri