Tufe (arabsko tuffah – jabolko) so tradicionalna sladica, ki združuje slastno kombinacijo jabolčne sladkobe, hrustljavosti oreščkov in sladkosti sirupa, pogosto pa jih postrežemo s stepeno smetano. Sladica izvira iz Perzije in je našla pot v bosansko kuhinjo. Je prava, sladka ‘bomba’, ki jo obožujejo ljubitelji jabolk in orehov. V nadaljevanju navajamo seznam vseh potrebnih sestavin in način priprave, če pa oreščkov zaradi alergije ne morete uživati, predlagamo, da jih nadomestite z mletimi piškoti.
Bodite v koraku
s trendi
Prijavite se na novice Journal.
Recept za tufe
Sestavine
- 4 jabolka
- 100 g sladkorja
- 40 g orehov
- 1 beljak
- 1 limona
- stepena smetana
- 1 liter vode
- 2 vanilijev sladkor
Priprava
Za začetek, za pripravo tuffah, morate v lonec naliti 1 l vode in pustiti, da se segreje. Medtem olupimo jabolka. Jabolčni olupek prihranimo. Ko voda zavre, dodamo 50 g sladkorja, en vanilijev sladkor in limonin sok, ki preprečuje oksidacijo jabolk. Nato dodamo jabolka in jih kuhamo toliko časa, da postanejo mehka.
Jabolka odstranimo in v isto vodo dodamo konzervirane jabolčne lupine in preostali sladkor. Sestavine kuhamo na majhnem ognju, dokler zmes ne postane sirupasta. Potrpežljivost je ključna. Po tem precedite nastali sirup in pustite, da se ohladi. Medtem ko se sirup ohlaja, penasto stepemo beljak, nato dodamo mlete orehe in vanilijev sladkor. S tem nadevom nadevamo jabolka.
Jabolka pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C 15 minut. Vmes naredimo stepeno smetano ali kremo iz sladke smetane. Po 15 minutah jabolka vzamemo na krožnik in prelijemo s sirupom, ki smo ga ohladili in zgostili. Čisto na koncu dodamo še stepeno smetano in potresemo mlete orehe, prilegel pa se bo tudi cimet.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@modestmarce)