

Pomlad je popoln čas za uživanje v lahkotnih, osvežilnih jedeh, vietnamski spomladanski zavitki pa so idealna izbira. Ti nežni zavitki, oviti v tanko riževo papirnato ovojnico, v vsakem grižljaju prinašajo eksplozijo okusov in zdravih sestavin.
Vietnamski spomladanski zavitki prava definicija lahke in bolj zdrave hrane – osvežilne, prilagodljive in preproste za pripravo. Z različnimi barvami sveže zelenjave, dišavnic in užitnimi cvetovi lahko ustvarite čudovite in resnično pomladne kombinacije.
Najpogostejše sestavine
Vietnamski zavitki so nastali kot lahka in osvežilna alternativa ocvrtim različicam. V tradicionalni vietnamski kuhinji jih pogosto postrežejo z aromatičnimi omakami, vsaka regija pa temu jedu doda svoj poseben pečat.
Osnovo vietnamskih zavitkov sestavljajo rižev papir, sveža zelenjava, začimbe ter beljakovine, kot so kozice, piščanec, svinjina ali tofu. Njihova privlačnost je v preprostosti priprave in možnosti prilagajanja okusa lastnim željam. Priljubljeni dodatki vključujejo:
• Riževe rezance, ki prispevajo mehko teksturo;
• Korenje in kumare za hrustljavost;
• Zeleno solato in aromatične začimbe, kot sta meta in koriander;
• Arašide ali pražen sezam za dodatno teksturo;
• Arašidovo omako – pripravlja se iz arašidovega masla, sojine omake, limete, česna in malo pekoče omake.
Kako pripraviti vietnamske zavitke
Priprava zavitkov je preprosta, vendar zahteva nekaj spretnosti pri zvijanju:
• Priprava sestavin – Svežo zelenjavo narežite na tanke trakove, beljakovine skuhajte ali specite, riževe rezance na hitro skuhajte in ohladite.
• Mehčanje riževega papirja – Vsak list papirja na kratko namočite v mlačno vodo, da se zmehča in postane prožen.
• Polnjenje – Na sredino papirja položite plast solate, rezancev, beljakovin, zelenjave in začimb.
• Zlaganje – Spodnji rob papirja preklopite čez nadev, nato prepognite stranice in zavitek previdno zvijte do konca.
• Cvetovi – Na rižev papir lahko položite suši riž in nanj prilepite užitne cvetove.
• Postrežba – Zavitke prerežite na pol in jih postrezite z eno ali več omakami.
Recept za vietnamske vegetarijanske zavitke
Sestavine:
• osem listov riževega papirja
• 100 g riževih rezancev (kuhanih in ohlajenih)
• korenje (narezano na tanke trakove)
• kumara (narezana na tanke trakove)
• ščep sveže mete
• ščep svežega koriandra
• glavica zelene solate (listi narezani na manjše kose)
• 150 g dimljenega tofuja ali pečenih šitak (narezanih na tanke trakove)
• avokado (narezan na rezine)
Priprava:
• Rižev papir navlažite z mlačno vodo, da se zmehča.
• Na sredino vsakega lista položite malo riževih rezancev, tofu ali gobe, zelenjavo in začimbe.
• Prepognite robove in previdno zvijte.
• Postrezite z arašidovo omako ali sojino omako z limeto.
Članek je prevzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram: @heynutritionlady / @forksoverknives /@veganbunnyelle / @bellathomas