Ste ljubitelji avtentičnih mehiških takosov? Našli smo košček prave Mehike sredi Ljubljane v taqueriji »Unomás«
Taquerija »Unomás« z avtentičnimi mehiškimi takosi in napitki, kot sta horchata in agua de jamaica, bogati kulinarično ponudbo prestolnice na področju ulične hrane. Ustanovitelja Klemen Ptičak in Til Pleterski, ki sta v Sloveniji pred dobrim desetletjem s Hood Burgerjem zakuhala podalpsko burger revolucijo, sta se po skoraj desetih letih iskanja pravih mehiških takosov odločila za novo kulinarično zgodbo, ki prinaša košček Mehike tudi v Ljubljano.
»Nad takosi sem se navdušil že ob svojem prvem obisku Mehike, ko sem ravno diplomiral. Fasciniralo me je, na eni strani stojnice svinjska glava, na drugi kup masti, vsi prijatelji so me svarili, naj tega ne jem, da bom še zbolel. A pred stojnico je bila dolga vrsta domačinov, kar je vedno dober znak,« se je svojih prvih srečanj s pravimi takosi spomnil Klemen Ptičak.
Prava mehiška hrana ni zelo pekoča
Od prvih srečanj z mehiško kulinariko do taquerije »Unomás« je bila dolga pot, polna izzivov. Fanta sta se v pripravi takosov najprej preizkušala v domačih kuhinjah, nato v pripravljalnici Hood Burgerja, nabavila sta kupe kuharskih knjig ter si pomagala z You Tubom in Neflixovo serijo Taco Chronicles, nato pa ugotovila, da brez raziskovalnega obiska Mehike ne bo šlo.
Ko se nečesa lotiš, se loti zares! To je moto ekipe, ki stoji za novo ljubljansko taquerijo »Unomás«. Koncept so razvijali nekaj let, v katerih so od branja in testiranja receptov najboljših mehiških chefov prešli na raziskovalno kulinarično popotovanje po Mehiki.
»Po eni strani sva se spraševala, kako blizu so najini domači poskusi pravim mehiškim takosom, po drugi pa, ali je mehiška hrana sploh res dobra. A že prvi tako, ki sva ga pojedla še na poti z letališča, naju je sezul,« pove Klemen, Til Pleterski pa doda: »Mehiška hrana ni tako pekoča, kot si predstavljamo, niti ne tako močno začinjena. So pa okusi bogati, kar izvira predvsem iz načinov priprave mesa in prave kombinacije dodatkov. Med slednjimi v Mehiki nikoli in nikdar ne boste našli načo sira, pa tudi sveže paprike ne. Pomembne so tudi omake, denimo salsa verde, in marinade, denimo adobo iz posušenih čilijev.«
Vse jedi in omake so plod lastnega razvoja
Tortilje iz mase v taqueriji »Unomás« pripravljajo sproti, prav tako sami pripravljajo vse ostalo, velik del sestavin je celo slovenskega izvora. Plod lastnega razvoja so vse marinade, omake, guakamole, imajo tudi svojega mesarja in mesnico za pripravo mesa, ki si jo seveda delijo s Hood Burgerjem.
»V Mehiki poznajo ogromno različnih takosov, ki se razlikujejo po vrsti mesa in predvsem načinu njegove priprave in za vsak način potrebuješ nekaj posebnega. Za kralja takosov velja al pastor, ki ga pripravljajo na vertikalnem žaru, imenovanem trompo, nam bolj znanem kot kebab, ki nas je kar nahecal. Tri različne smo morali kupiti, da smo našli pravega, pravilnega rezanja mesa z njega pa se še vedno učimo. Za carne asado imamo pečico na oglje, potem je tu posebna naprava za tortilje in žar za tortilje, pa cvrtniki za ribje tacose… Poleg sestavin in receptur je bila prav oprema morda največji tehnični izziv, saj se v Evropi nimaš kje naučiti rokovanja z njo, enostavno moraš poskušati in se naučiti sam,« je povedal Klemen Ptičak.
Navdušeni tudi Mehičani
V taqueriji »Unomás« boste med drugim lahko uživali v tacosih al pastor z marinirano svinino in ananasom, tacosih carne asada z govedino in guakamolejem, čudovito svežih takosih pescado z osličem v pivski tempuri in tacosih vegetal s popečeno pekočo zeleno papriko. Tudi takose barbacoa bo občasno mogoče poskusiti v taqueriji »Unomás«, saj fanta načrtujeta posebne izdaje, ki bodo dopolnjevale redno ponudbo, vsekakor pa njun trenutno največji izziv predstavljajo pričakovanja obiskovalcev.
»Pri nas smo navajeni evropskemu okusu prilagojene mehiške hrane, zato marsikdo pričakuje nekaj drugega, kot dobi. A upava, da bodo okusi, svežina in kakovost sestavin skupaj z živahnim vzdušjem in zanimivim interierjem obiskovalce prepričali. Ponosna sva, da nas je obiskalo že kar precej Mehičanov, ki živijo v ali potujejo skozi Slovenijo in bili so navdušeni, kar se nama zdi najpomembnejši kazalec kakovosti in potrdilo, da so naši takosi resnično avtentični,« sta še dejala Klemen Ptičak in Til Pleterski.
Foto: Mediaspeed, Instagram (@taqueriaunomas)