Taste Atlas je objavil seznam najokusnejših sladic na svetu, med njimi so tudi tri slovenske klasične sladice
Taste Atlas je objavil seznam najokusnejših sladic na svetu, med njimi so tudi tri slovenske klasične sladice

Taste Atlas je objavil seznam najokusnejših sladic na svetu, med njimi so tudi tri slovenske klasične sladice

Če ste ljubitelj sladkih dobrot, potem je seznam najboljših sladic in tort na svetu, ki ga je objavil Taste Atlas, prava poslastica za vas. Med 100 najokusnejših sladic so se uvrstili tudi tri priljubljene slovenske sladicekremna rezina je zasedla 41. mesto, medtem ko je nepogrešljiva potica pristala na 56. poziciji, med 100 najboljših pa se je uvrstila tudi prleška gibanica, ki je zasedla 66. mesto.

Čeprav niso na samem vrhu, gre za priznanje slovenski slaščičarski tradiciji. A katere sladice so se znašle na vrhu? To so najokusnejše sladice in torte na svetu po mnenju Taste Atlasa.

1. Sernik (Poljska)

Ta tradicionalni poljski cheesecake se pripravlja iz twaróga – vrste skute, ki mu daje bogato in kremasto teksturo. Njegova zgodovina sega v 17. stoletje, danes pa obstaja mnogo različic, vključno s tistimi z rozinami, limonino lupino, čokoladnim premazom ali sadnimi prelivom. Sernik je pogosto nepogrešljiv del poljskih prazničnih miz.

2. Kladdkaka (Švedska)

Kladdkaka je švedska različica čokoladne torte, znana po svoji bogati, vlažni notranjosti in rahlo hrustljavi zunanjosti. S svojim intenzivnim okusom čokolade navdušuje ljubitelje sladkega, pogosto pa se postreže z vanilijevim sladoledom, stepeno smetano ali svežimi jagodičastimi sadeži. Ta sladica se pogosto uživa med tradicionalnim švedskim fika trenutkom – pavzo za kavo.

3. Medovik (Rusija)

Medovik je večplastna torta, ki izvira iz 19. stoletja, verjetno pa je bila prvič pripravljena na ruskem dvoru. Sestavljena je iz tankih plasti medenega testa, med katerimi je nanesen kremni nadev iz kisle smetane, kondenziranega mleka ali masla. Njegov okus je bogat, a hkrati nežno mehak, sestavine pa sčasoma popolnoma prepojijo, kar ustvarja neustavljivo teksturo.

4. Baskijski cheesecake (Španija)

Za razliko od klasičnega cheesecakea, ta baskijska različica nima podlage in se peče pri visoki temperaturi, kar ji daje značilno karamelizirano, nekoliko zažgano površino. Znotraj pa ostane neverjetno kremasta in mehka. Ta torta je nastala v San Sebastiánu in postala globalni hit med ljubitelji sira in slaščic.

Baskijski cheesecake

5. Torta Caprese (Italija)

Ta intenzivna čokoladna torta z otoka Capri je znana po tem, da ne vsebuje moke, kar ji daje gosto in sočno teksturo. Zgodba pravi, da je nastala po nesreči, ko je kuhar pozabil dodati moko, vendar je bil rezultat tako okusen, da je recept ohranjen do danes. Običajno se pripravi z mandlji ali lešniki, pogosto pa jo postrežemo s stepeno smetano ali vanilijevim sladoledom.

6. Valašský frgál (Češka)

Ta tradicionalna češka sladica iz regije Moravska Vlaška je prepoznavna po bogatemu nadevu, ki lahko vključuje sušene hruške, mak, orehe, sir ali slive. Testo je mehko in zračno, nadev pa ji daje posebno aromo. Frgál se pogosto postreže med prazniki in družinskimi srečanji.

7. Poljska jabolčna pita (Poljska)

Poznana kot Jabłecznik, ta pita združuje sočen nadev iz jabolk, začinjen s cimetom, med dva sloja mehke biskvitne mase. Pogosto se posuje s sladkorjem v prahu in postreže s sladoledom vanilije ali stepano smetano. Ta klasika poljske kuhinje je ena izmed priljubljenih domačih slaščic zaradi svoje preprostosti in bogatega okusa.

pita od jabuka

8. Pão de Ló de Ovar (Portugalska)

Ta tradicionalna portugalska biskvitna torta iz mesta Ovar izhaja iz 18. stoletja, ko so jo pripravljale redovnice. Njena tekstura je izjemno lahka in zračna, pogosto pa se peče tako, da sredina ostane rahlo tekoča. Zlasti je priljubljena za veliko noč in druge svečane priložnosti.

9. Marcinek (Poljska)

Ta desert iz poljske regije Podlaskie sestoji iz dvajsetih tankih plasti testa, med katerimi je bogata krema na osnovi smetane, pogosto z okusom mandljev ali vanilije. Priprava tega kolača zahteva potrpežljivost, vendar je rezultat neverjetno okusen in mehak kolač, ki se kar stopi v ustih.

10. Jordgubbstårta (Švedska)

Ta tradicionalna švedska torta z jagodami se običajno pripravlja za Midsommar, velik poletni praznik. Sestoji iz mehkega biskvita, namočenega z limonovim sirupom, plasti kreme iz jajc in vanilije ter svežih jagod. Na koncu je cela torta prekrita s kremasto mascarpone kremo in dodatnimi jagodami, kar ustvari osvežujoč, bogat desert, popoln za poletne dni.

Foto: Tomo Jeseničnik (sloveni.info), Pexels, Dupe, Instagram (@matfashionistan)

Naloži več
Zapri