Ali kaj bolj spominja na jesen kot vonj po pečenem kostanju? V dneh, ko nam ni do doma, si lahko to znano aromo prikličemo s preizkusom novega recepta. Testenine so vedno dobra izbira za hiter obrok, testenine s kostanjem pa so lahko odlična jed, ki nas pogreje v teh temperaturah. Po navdihu recepta, ki smo ga našli na profilu @breadbakebeyond, delamo testenine z vonjem po nostalgiji.
Sestavine
- žlica oljčnega olja
- 60 g masla
- glavica šalotke
- dva stroka česna
- 500 g šampinjonov ali drugih gob po želji
- 200 g kostanja
- 200 ml suhega belega vina
- rožmarin
- sol
- poper
- 350 g testenin
Priprava
Kostanj najprej dobro operemo in s škarjami po dolžini prerežemo. Prelijemo jih z vrelo vodo in pustimo nekaj minut. Nato jih dobro osušimo in damo v ognjevarno posodo. Po tem jih pečemo v pečici pri 180 stopinjah 30 minut. Ko jih vzamete ven, jih olupite in narežite na poljubno velike kose.
Posebej skuhamo testenine. Ko voda zavre, jo solimo. Ne skoparite s soljo, saj bo ta voda uporabljena za omako. Kar zadeva obliko paste, lahko izberete katero koli obliko, priporočamo farfalle, torej metuljčke.
Pripravite omako tako, da čebulo narežete na majhne koščke. Gobe lahko narežete na tanke lističe. Na malo olivnega olja zlato prepražimo čebulo, nato dodamo gobe. Ko ste gobe dobro prepražili in je tekočina izhlapela, dodajte kostanj in žlico rožmarina. Premešamo in dodamo 2 stroka sesekljanega česna. V ponev prilijemo belo vino, da ugladi in dodamo maslo. Solimo in popramo po okusu, nato dodamo dve žlici parmezana in zajemalko vode, v kateri smo kuhali testenine. Tako lahko omako na nižji temperaturi dušimo toliko časa, da se zreducira na želeno gostoto.
Nazadnje v ponev dodamo še kuhane testenine in mešamo dve minuti. Ko so vaše testenine s kostanjem pripravljene, jih lahko servirate na krožnik in dodate še parmezan za dodaten sirasti trenutek.
Foto: Instagram / @breadbakebeyond / @evameloche / @chef_bellas_kitchen /