Pomlad in poletje sta čas, ko zaužijemo največ sadja in zelenjave. Prav zaradi tega skušamo izkoristiti potencial obdobja, ki je pred nami, predvsem poletja, ki se je uradno šele začelo, in našo mizo obogatiti s specialitetami, ki nam bodo dale malo drugačen duh.
Tokrat je izvirni italijanski tiramisu osvežen. To je možnost, ki je pripravljena z limono. Ker verjamemo, da si okusa ne morete predstavljati, vam priporočamo, da vsekakor poskusite in občutite neverjetne čare te torte. Za pripravo ne potrebujete veliko časa in sestavin. Da vas ne bomo več držali v napetosti, preidimo na pripravo recepta za tiramisu z limono.
Sestavine za tiramisu:
Pakiranje piškotov (odvisno od velikosti posode)
40g mascarponeja (ricotta ali poljuben sveži kravji sir)
1/2 l sladke smetane
po želji 1/2 kremfixa
2-3 žličke sladkorja
4-5 vanilijev sladkor
Aroma limone – po želji – nekaj kapljic
Sok 1-2 limon
2 naribani limonini lupini
Priprava:
Naredite sirup za prekrivanje piškotov:
V manjši lonček damo 2-3 žličke sladkorja, 2 žlički vanilijevega sladkorja, približno 2-2,5 skodelice vode, limonino aromo in limonin sok. Sirup premešamo in kuhamo na majhnem ognju približno 10 minut. Po tem pustite, da se ohladi.
Pripravite kremo:
Sir stepemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in naribano lupinico ene limone. Sladko smetano stepemo v trd sneg, proti koncu dodamo 2 vaniljeva sladkorja in po želji kremfiks. Sladko smetano z žlico previdno združimo s kremnim sirom.
V pripravljeno posodo položimo prvo vrsto piškotov in jih premažemo z ohlajenim sirupom. Namočite jih – ne premalo, ne preveč. Kremo po želji brizgamo ali z žlico premažemo po namočenih piškotih. Položimo drugo vrsto piškotov, jih ponovno premažemo s sirupom in namažemo s kremo. Po vrhu torte naribamo limonino lupinico. Tiramisu ohladimo v hladilniku vsaj 2 uri.