Chef Tomaž Kavčič že drugič edini v regiji izbran kot ambasador prestižnega šampanjca Krug
Chef Tomaž Kavčič že drugič edini v regiji izbran kot ambasador prestižnega šampanjca Krug

Chef Tomaž Kavčič že drugič edini v regiji izbran kot ambasador prestižnega šampanjca Krug

Chef Tomaž Kavčič, kulinarični mojster priznane Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono, je dosegel zgodovinski mejnik, saj je kot že drugo leto zapored kot edini v regiji izbrana v imenitno družbo Krugovega ambasadorja (Krug Ambassades). Da bi obeležil to prestižno čast, je Kavčič gostil izvrstno večerjo, ki je slavila umetnost združevanja odlične kulinarike z enim najbolj cenjenih šampanjcev na svetu.

tomaž kavčič - zemono - krug šampanjec

Chef Tomaž Kavčič je novi Krug ambasador

Krug Ambassades predstavljajo prestižni krog restavracij, hotelov in barov, ki so prepoznavni po ustvarjanju nepozabnih kulinaričnih doživetij, združenih z eleganco šampanjcev Krug. Vsako leto te ugledne ustanove sodelujejo pri posebni tradiciji – večerji, osredotočeni na eno samo sestavino. S svojo ustvarjalnostjo in strokovnim znanjem kuharski mojstri oblikujejo jedi, ki se popolnoma ujemajo s šampanjci Krug Grande Cuvée ali Krug Rosé. Ta koncept, uveden leta 2015, je poudaril skromne sestavine, kot so krompir, riž, čebula, jajca in limone, ter prikazal njihov potencial z domiselnimi kulinaričnimi interpretacijami. Letošnja glavna sestavina, cvet, simbolizira svežino, delikatnost in vitalnost, zaradi česar se idealno ujema s prefinjeno kompleksnostjo šampanjcev Krug.

tomaž kavčič - zemono - krug šampanjec

Simfonija rož, mehurčkov in zlata

Večer se je vrtel okoli izjemnega menija s sedmimi hodi, pri čemer je bila vsaka jed navdihnjena z užitnimi cvetlicami in dopolnjena s prefinjenostjo šampanjcev Krug Grande Cuvée in Krug Rosé. Kavčič je spretno združil lokalne sestavine, sezonske elemente in kanček umetnosti ter predstavil krožnike, ki so bili tako vizualno osupljivi kot okusni.

Vrhunski dogodek je vodil Ted Lelekas, svetovno priznani vinski strokovnjak in ambasador Moët Hennessyja, ki je predstavil vsak šampanjec in delil njegovo edinstveno zgodbo. Za čar večera je goste presenetil hrvaški pevec Petar Grašo, ki je z nastopom združil glasbo in gastronomijo v nepozabno doživetje.

tomaž kavčič - zemono - krug šampanjec
tomaž kavčič - zemono - krug šampanjec
tomaž kavčič - zemono - krug šampanjec

Poudarki menija

Kavčičeve domiselne jedi so slavile bogastvo slovenske kulinarične dediščine in se hkrati poklonile Krugovi zapuščini:

Umetniški začetek: večer se je začel z različico slovitega Kavčičevega kajvarja, ki ga je pred tem pohvalila Marina Abramović. Gostje so uživali v grižljajih mladega vipavskega sira, mariniranih sardelah in staranem oljčnem olju, ki se je odlično podalo k Krugu Grande Cuvée.
Tradicija se sreča z inovativnostjo: domači kruhki s hrenom, polnjena pečenka in mešanica sezonske zelenjave so poudarili Kavčičevo sposobnost mešanja tradicije s sodobnimi tehnikami.
Vizualna pojedina: krožniki, okrašeni z jesenskimi barvami, svežim belim tartufom in zobatcem pozlačenim z 24-karatnimi zlatom so navdušili goste. Ob postrvi iz Vipavske doline so postregli Krug Rosé 27ème Édition, katerega kompleksna sestava je dodala svežino in eleganco tej jedi.
Sladko slovo: sladica je predstavila lokalne okuse z jedjo polente, kuhane v grozdnem soku, izboljšano z grozdno želatino, medom in jabolčnim sorbetom, ki je ponudila popoln zaključek menija, ki so ga navdihnile cvetlice.

tomaž kavčič - zemono - krug šampanjec
tomaž kavčič - zemono - krug šampanjec
tomaž kavčič - zemono - krug šampanjec
tomaž kavčič - zemono - krug šampanjec

Skupna strast do tradicije in odličnosti

Kot prvi slovenski Krugov ambasador se Kavčič pridružuje elitni svetovni mreži kuharjev, hotelov in barov, ki so znani po ustvarjanju nepozabnih gastronomskih doživetij s šampanjcem Krug. »Da za hišo Krug kuham doma, si štejem v posebno čast. Veliko dajo na  spoštovanje in ohranjanje okolice ter samooskrbo, to pravo smer pa dokazuje njihova več kot 100-letna tradicija. Tudi sam rad hodim po poti, ki jo oblikujejo pravila in tradicija.« je dejal Kavčič. Kot kuhar četrte generacije Gostilne pri Lojzetu, nadaljuje z redefiniranjem slovenske kulinarike, hkrati pa ohranja njeno globoko zakoreninjeno tradicijo.

tomaž kavčič - zemono - krug šampanjec

Dokaz kulinarične odličnosti

Z inovativno uporabo lokalnih sestavin, predanostjo tradiciji in umetniško vizijo je Tomaž Kavčič na novo začrtal meje slovenske gastronomije. Njegovo partnerstvo s šampanjcem Krug ne utrjuje le njegovega mesta na mednarodnem kulinaričnem odru, ampak tudi osvetljuje Slovenijo kot destinacijo za kulinariko svetovnega razreda. Ta nepozaben večer na dvorcu Zemono je slavil harmonijo individualnosti, prijateljstva in neprimerljive kakovosti – vrednot, ki sta si jih delila tako Kavčič kot ikonični šampanjec Krug.

Minister za zdravje opozarja. Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.

Foto: Nejc Pernek

Naloži več
Zapri