Veganuary: Nikoli ne bi uganili, da so te jedi veganske, a vsi jih obožujemo. Imamo recepte.
Veganuary: Nikoli ne bi uganili, da so te jedi veganske, a vsi jih obožujemo. Imamo recepte.

Veganuary: Nikoli ne bi uganili, da so te jedi veganske, a vsi jih obožujemo. Imamo recepte.

Če še niste seznanjeni z izrazom Veganuary, je čas, da se nekaj naučite o tem gibanju. Veganuary je svetovno gibanje, ki spodbuja ljudi, da v januarju poskusijo vegansko prehrano. Ime izhaja iz kombinacije besed “vegan” in “januar”. Cilj pobude je ozaveščanje o prednostih veganskega načina življenja, vključno s pozitivnimi učinki na okolje, dobrobit živali in splošno zdravje. Veganuary se je začel leta 2014 v Združenem kraljestvu, a se je hitro razširil po vsem svetu.

Lahko se tudi uradno prijavite na globalni Veganuary, ki vam bo ponudil različne vire, recepte, nasvete in podporo za lažji (začasen ali trajen) prehod na vegansko prehrano. Čeprav mnogi udeleženci po januarju ostanejo vegani, pritiska ni – cilj je spodbuditi ljudi, da poskusijo nekaj novega in sprejmejo vsaj nekaj dolgoročnih sprememb v svoji prehrani ali življenjskem slogu.

Veganuary

Vegani ali ne – čas je, da se vprašamo, kaj jemo

Vse več se govori o kakovosti hrane, ki jo uživamo, posledično pa se tudi zavest posameznikov nekoliko spreminja. Vse več ljudi bere etikete s seznamom sestavin, je pozoren na prisotnost antibiotikov, konzervansov in raznih aditivov v že pripravljeni hrani, pomembno pa je tudi obiskovanje tržnic ali naročanje sveže hrane na domačih družinskih kmetijah.

Vsak pa se odloča sam, tako da medtem ko nekatere k spremembam motivirajo zdravstvene težave, so tudi taki, ki se za spremembe odločijo iz etičnih razlogov, želje po spremembi ali pa zaradi izobraževanja in lastnega raziskovanja. Ne glede na to, ali ste med tistimi, ki se izogibajo mesu, ribam in drugim živalskim izdelkom, laktozi, glutenu, alkoholu ali preprosto težite k ravnovesju – prišel je čas, da se vprašate, kaj, zakaj in koliko jemo.

Veganuary

Vegi izziv

Poleg svetovnega gibanja Veganuary obstaja tudi njegova slovenska različica Veganski izziv, ki ga organizira Slovensko vegansko društvo. Namen društva je strokovna pomoč ter podpora veganom in tistim, ki želijo postati vegani, izobraževanje na področju pravic živali ter njihove oskrbe, strokovno izobraževanje na področju prehrane, okoljevarstva ter naravovarstva.

V Slovenskem veganskem društvu delujejo prostovoljci, ki s številnimi projekti ozaveščajo o veganstvu in ljudem pomagajo pri odločitvi o veganskem prehranjevanju. Njihov Veganski izziv je brezplačen in nagovarja udeležence, da poskusijo 30 dni jesti vegansko hrano.

Vsak dan te bo pričakala e-pošta s koristnimi nasveti, ki vas bodo vodili skozi izziv. Prejeli boste jedilnik s preprostimi in okusnimi recepti za zajtrk, kosilo in večerjo. Naučili se boste pripravljati vse od hitrih malic do prazničnih jedi in sladic. E-pošta bo polna nasvetov in idej: kako napolniti vegansko shrambo, najti najboljšo vegansko ponudbo v restavracijah ter veganizirati klasične recepte. Za dodatno pomoč vam bodo na voljo izkušeni veganski mentorji in nutricionisti.

Na Veganski izziv se lahko prijavite vsak dan v letu in začnete že naslednji dan! Poseben Veliki Veganski izziv v januarju pa vključuje izobraževalne in družabne dogodke, nagradne igre in delavnice za vse, ki se prijavijo v decembru ali januarju.

Veganske jedi, ki jih imajo vsi radi

Veganska prehrana zadnja leta doživlja porast priljubljenosti, tako da čeprav se zdi, da je trenutno zelo modno odločati se za rastlinsko prehrano, je januar še vedno mesec, v katerem praznujemo veganstvo. Vegani ne uživajo živil živalskega izvora, torej ne uživajo mesa, rib in morskih sadežev, jajc, mlečnih izdelkov in medu. To pomeni, da uživajo sadje in zelenjavo, žitarice, stročnice, oreščke in semena.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da so zelo omejeni na ozko število sestavin, je veganskih kombinacij in okusnih jedi na pretek. Mnogi ljudje imajo napačne predstave o zdravstvenih koristih in nasitnitvi takšnih obrokov. Danes obstajajo tudi veganski siri, veganski nadomestki za meso in rastlinske alternative mleku in jogurtu, zato res ne moremo reči, da je veganska prehrana velika žrtev – to je preprosto način življenja, za katerega se danes odloča vedno več ljudi. .

Vendar bi bili presenečeni, če bi vedeli, koliko slastnih veganskih jedi obstaja, za katere si nikoli ne bi mislili, da so veganske.

Veganuary

Zajtrk

Tukaj je seznam naših najljubših veganskih zajtrkov, v katerih uživamo, ne glede na to, ali smo vegani ali ne!

  • ovseni kosmiči s sadjem, kokosovi kosmiči in veganska čokolada
  • pečeni ovseni kosmiči z banano in arašidi
  • chia puding s sadjem, vanilijo in agavinim sirupom
  • granola s kokosovim jogurtom in sadjem
  • veganske bananine palačinke
  • sendvič z marmelado in arašidovim maslom
  • smuti ali smoothie bowl, acai bowl
  • avokadov toast s češnjevimi paradižniki, vloženo čebulo in sezamovimi semeni
  • bananin kruh s čokolado, sadjem in kokosovim jogurtom
Veganuary

Journalov izbor: Pečeni ovseni kosmiči z banano in arašidi

Sestavine

  • 400 g ovsenih kosmičev
  • 1 zrela banana
  • 2 žlici arašidovega masla
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • 2 žlici stopljenega kokosovega olja
  • čajna žlička cimeta
  • 1 skodelica rastlinskega mleka po izbiri
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ščepec soli

Posip

  • 50 g praženih in sesekljanih arašidov
  • arašidovo maslo
  • agavin sirup

Postopek

  • Pečico segrejemo na 180 C.
  • Banano pretlačimo, dodamo preostale sestavine. Dobro premešamo in preložimo v pekač.
  • Pečemo 30-40 minut.
  • Ko so ovseni kosmiči kuhani, dodamo na vrh žlico arašidovega masla in koščke arašidov ter po želji agavin sirup.

Kosilo ali večerja

  • rižota z zelenjavo
  • zelenjavne juhe z veganskim toastom
  • solate z zelenjavo, oreščki in semeni
  • veganski burgerji
  • testenine (brez jajc) z omako
  • testenine z gobami v beli vinski omaki
  • lazanja z zelenjavo
  • pad thai s tofujem
  • kari s tofujem, rdečo lečo in kokosovim mlekom
  • pizza z zelenjavo
  • njoki s tartufi
Veganuary

Journal izbor: Testenine z gobami in belim vinom

Sestavine:

  • 1 skodelica surovih indijskih oreščkov (namočenih v vodi)
  • 1 skodelica sojinega mleka
  • 2 žlici veganskega masla
  • 4 stroki česna, sesekljani
  • 4 skodelice zelenjavne osnove
  • 1 1/2 skodelice vode
  • 450 g testenin po izbiri
  • 1/3 skodelice veganskega parmezana
  • svež peteršilj, limonin sok, sol, poper

Za omako:

  • 2 žlici veganskega masla
  • 4 stroki česna, sesekljani
  • 225 g gob (npr. šampinjoni, šitake, jurčki)
  • 3/4 skodelice belega vina
  • 1 žlica svežega rožmarina, sesekljanega
  • 1 žlica svežega timijana, sesekljanega

Postopek:

  • Začnite s pripravo kreme iz indijskih oreščkov. Ko smo indijske oreščke namočili, jih odcedimo in damo v blender.
  • Dodamo sojino mleko ter ščepec soli in popra. Mešajte do popolne gladkosti.
  • Testenine damo kuhat. V veliki ponvi na zmernem ognju segrejte vegansko maslo. Dodamo česen in na šibkem ognju pražimo 1-2 minuti.
  • V ponev dodamo zelenjavno osnovo in vodo. Zavremo, zmanjšamo ogenj in v ponev dodamo testenine.
  • Med pogostim mešanjem kuhajte, dokler testenine niso al dente in ne vpijejo večine tekočine, približno 15 minut.
  • Začinimo s ščepcem soli in popra.
  • V drugi ponvi na srednje močnem ognju segrejte vegansko gobje maslo.
  • Dodamo česen, nato še gobe.
  • Pražite, dokler gobe ne spustijo tekočine in začnejo porjaveti, 8-10 minut.
  • Dodamo vino, rožmarin in timijan. Kuhamo približno 10 minut, začinimo s ščepcem soli in popra.
  • Ko so testenine in gobe gotove, dodamo gobe v ponev s testeninami. Nato postopoma dodajajte kremo iz indijskih oreščkov, dokler ne dobite gladke omake.
  • Dodamo veganski parmezan, peteršilj in limonin sok.
  • Postrezite!

Sladice

Veganske sladice so tako dobre in z verodostojnimi nadomestki za jajca in smetano lahko res naredite karkoli. Od palačink, piškotov, tort do tort, težko se je sploh odločiti za najljubšo sladico.

  • Čokoladni mousse
  • Palačinke
  • Browniji
  • Piškotki
  • Puding
  • Torte
  • Veganski sladoledi (najpogosteje sadni sorbet)
  • Sadni drobljenec

Journal izbor: Brownie rezine

Sestavine

  • 28 g mletih lanenih semen
  • 120 ml vode
  • 114 g veganskega masla
  • 200 g sladkorja
  • 220 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 125 g moke
  • 86 g grenkega kakava v prahu
  • 1/2 čajne žličke soli
    1 čajna žlička pecilnega praška
    180 g nemlečne čokolade, sesekljane

Postopek

  • Lanena jajca naredite tako, da v majhni skledi zmešate mleti lan in vodo. Pustimo na strani, da se zgosti.
  • Pečico segrejemo na 180 stopinj in pekač obložimo s papirjem za peko.
  • Stopite vegansko maslo in odmerite 1/2 skodelice.
  • V veliki skledi penasto zmešamo stopljeno vegansko maslo in sladkorje.
  • Dodajte lanena jajca in vanilijo ter mešajte, dokler zmes ni gladka.
  • V isto veliko skledo dodajte moko in kakav v prahu. Dodajte sol in pecilni prašek ter mešajte z veliko leseno žlico, dokler se ne poveže.
  • Vmešajte polovico čokoladnih koščkov. Testo vlijemo v pripravljen pekač in z žlico pogladimo po vrhu. Preostale koščke čokolade potresemo po vrhu testa.
  • Pečemo 35-40 minut.
  • Odstranite iz pečice, pustite, da se ohladi v modelu 15 minut, nato odstranite s peki papirjem in pustite, da se ohladi še 15-30 minut, preden ga razrežete in postrežete.
Veganuary brownies

Foto: Instagram, Dupe photos, Pexels

Naloži več
Zapri