

Rovinj postaja kulinarična prestolnica! Začenja se Weekend Food Festival, ki združuje najboljše svetovne chefe in barmane
Weekend Food Festival, ki že četrtič poteka v Rovinju, letos od 11. do 13. aprila 2025, prinaša vrhunsko gastronomsko doživetje za vse ljubitelje hrane in pijače, profesionalce, ki jim je hrana delo, pa tudi za vse željne novih doživetij. Ta prestižni festival bo združil nekaj najboljših mednarodnih in domačih kuharjev, barmanov in drugih strokovnjakov iz sveta gastronomije, ki bodo s svojim znanjem in veščinami navdušili obiskovalce. To je edinstvena priložnost za uživanje v inovativnih jedeh, koktajlih in gastronomski umetnosti, ki združuje tradicijo in sodobnost ter prinaša nepozabno doživetje v enem najlepših hrvaških mest.
Weekend Food Festival s filozofijo »Jej lokalno, misli globalno« (“Eat Local, Think Global”) je že znan po tem, da v Rovinj pripelje najboljše od najboljšega. Festival letos gosti tudi legendo svetovne kulinarične scene Marca Pierra Whitea, slavnega chefa Matta Orlanda, genija nepozabne restavracije Amass, in J.P. McMahona, ustanovitelja priznanega festivala Food on the Edge, ki bo na Weekend Food Festivalu predstavil že 10. edicijo tega cenjenega festivala.



Chef J.P. McMahon bo skupaj z gostiteljem Jeffreyjem Vellom, enim najuglednejših kuharskih mojstrov v regiji, pripravljal tudi večerjo v restavraciji Cap Aureo. Ta večerja je bila razprodana takoj, prav tako tista v restavraciji Agli Amici, kjer bo gostoval Matteo Metullio iz znamenite restavracije Harry’s Picollo z dvema Michelinovima zvezdicama. Sodelovanje, ki združuje 4 zvezdice, bo pustilo dih vsem, ki ste pravočasno rezervirali svoje mesto.


Imamo pa tudi dobro novico, še vedno si je mogoče zagotoviti mesto na dveh izjemnih kulinaričnih dogodkih. V petek, 11. aprila, rovinjska restavracija Monte odpira svoja vrata za ekskluzivno sodelovanje z Giuliom Giglijem, nadarjenim kuharjem, ki je svoje kulinarične veščine kalil v prestižnih restavracijah Noma, Disfrutar in legendarni El Bulli pod vodstvom Ferrana Adrie. Zdaj, kot lastnik restavracije UNE, Gigli ustvarja jedi, ki spretno združujejo inovativnost z bogato tradicijo Umbrije.
Dan kasneje, v soboto, 12. aprila, bo restavracija Tekka by Lone gostila avstrijskega chefa Huberta Wallnerja, ki ga je gastronomski vodnik Gault Millau razglasil za kuharja leta 2020. Chef Saša Pribičević, ki vodi rovinjsko Tekko, bo gostil Wallnerja, ki je znan po mojstrskem ustvarjanju elegantnih jedi pod vplivom sredozemske tradicije in avstrijskih Alp, zaradi česar je navdih številnim mladim avstrijskim chefom. Weekend Food Festival se je potrudil tudi za visoko kakovost vin, tako da bodo restavracije ob svojih kreacijah na krožnikih stregle vina lokalnih vinarjev: Damjanić pri Monteju, vina Kozlović pri Tekki by Lone, kleti Clai pri Cap Aureo in klet Dobravac pri Aglia Amici.


Impresivna zasedba mednarodno priznanih barmanov
Letošnji Weekend Food Festival poleg vrhunskih kuharjev prinaša tudi impresivno zasedbo mednarodno priznanih barmanov. Med njimi je tudi Luca Cinalli, priznani strokovnjak, ki bo po zaslugi Maraske predstavil svoje inovativne ideje in tehnike iz sveta miksologije skozi masterclass o sodobnem pristopu h koktajlom in temi trajnosti v barski industriji.
Občinstvo bo imelo priložnost spoznati tudi Mirca Giumellija iz hotela Grace St. Moritz, ki bo imel mojstrski tečaj o umetnosti destilacije v destilarni Nonino in prikazal pomen vključevanja žganja, amaretta in likerjev v sodobno industrijo koktajlov. Program zaključuje Ted Lelakas, ki se po lanskoletnih odmevnih predavanjih o konjaku in šampanjcu, po zaslugi Mive ponosno vrača z novim znanjem in aktualnimi trendi iz industrije kakovostnih pijač.


V treh festivalskih dneh bodo obiskovalci lahko sodelovali na zanimivih panelih, kot je »Majhno za veliko«, ki prinaša navdihujoče zgodbe lokalnih proizvajalcev o tem, kako jim je uspelo svoje izdelke uvrstiti na police supermarketov in jedilne liste priznanih restavracij. Za tiste, ki jih zanima kreativnost v svetu kulinarike, bo panel “Copy/paste vs. Original” odprl provokativno razpravo o pomanjkanju izvirnih konceptov na gastronomski sceni, prisluhnili pa boste lahko tudi panelu “Zakaj ne bomo nikoli več odprli restavracije”, kjer bodo udeleženci govorili o izzivih gostinstva.
Številni paneli, predavanja in mojstrski tečaji so le še razlog več, da obiščete letošnji Weekend Food Festival, ki bo prvič predstavil tudi RANGITE! Istrian Food Market z lokalnimi izdelki in proizvajalci, ki je odprta za vse. Da bi filozofijo »Jej lokalno, misli globalno« udejanjila, je Maistra oblikovala posebne Experience pakete za vse ljubitelje novih doživetij in uživanja v lokalni hrani in pijači.
Več informacij o programu in vseh dodatnih aktivnostih, ki bogatijo letošnji Weekend Food Festival, najdete na uradni spletni strani festivala ter na družbenih omrežjih Instagram, TikTok in Facebook.
Foto: PR