Danes vam predstavljamo recept za pito, ki nam je še posebej všeč! Če ste že od malih nog imeli najraje biskvitne torte in pite, ki so jih pekle naše babice, ga le skrbno shranite. Tukaj je pita po babičinih receptih, ki je preprosta za pripravo v letošnji sezoni jagod.
In ne, v naslovu se nismo zlagali, mislim, da bolj preprosto res ne more biti!
Sestavine:
- 400 g jagod
- 3 jajc
- 130 g sladkorja
- 1 žlička arome vanilije
- 130 g pirine moke
- dekoracija (nasekljani mandlji, sladkor v prahu, jagode)
Priprava:
- Pečico prižgemo, da se segreje na 180 stopinj.
- Tortni model premera 25 cm malo namastimo z maslom.
- Jagode operemo in narežemo na majhne kocke, nato pa jih polovico razporedimo po dnu modela.
- Jajca mešamo s sladkorjem, dokler ne postanejo bela in podvojijo prostornino, nato dodamo vanilijevo aromo.
- Ročno (z lopatko) vmešamo moko, dokler se ne poveže z zmesjo, torej dokler se ne vidijo več mokaste drobtine.
- Zmes prelijemo čez jagode in malo potresemo model, da se enakomerno porazdeli. Nanj položimo preostale jagode in jih potresemo s sesekljanimi mandlji.
- Pito pečemo 35-40 minut, pripravljeno je, ko se lepo obarva in robovi rahlo odstopajo od modela.
- Pred serviranjem torto potresemo s sladkorjem v prahu, po želji pa postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda.
Nasveti:
- Jajca naj bodo shranjena pri sobni temperaturi.
- Pri vmešavanju moke pazimo, da to počnemo čimbolj nežno, da na koncu ne dobimo trd biskvit.
- Za manj kalorično različico lahko uporabite drugo sladilo, na primer brezov sladkor ali eritritol.
- Recept lahko preizkusite tudi s kakšnim drugim sadjem, na primer z jabolki z dodatkom cimeta!
Recept nam prinaša Bruna Vučak z bloga YumYum Paradise. Več odličnih receptov poiščite na njenem Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak