Pisane fasade in okusi Mediterana: Slovenski Cinque Terre, ki ga turisti še niso zasedli
Pisane fasade in okusi Mediterana: Slovenski Cinque Terre, ki ga turisti še niso zasedli

Pisane fasade in okusi Mediterana: Slovenski Cinque Terre, ki ga turisti še niso zasedli

Mediteranski biser na slovenski obali očara s svojo pristno atmosfero. Med ozkimi ulicami starega mestnega jedra se skriva svet, ki nas spominja na slavne italijanske ribiške vasice. A ta dragulj je mnogo bližje, kot si mislite.

Ko se sprehodiš po ozkih tlakovanih ulicah Kopra, ti misli nehote uidejo k italijanskim ribiškim vasem. Mesto, ujeto med starodavne kamnite fasade in lesene polkna v živahnih barvah, zveni kot poglavje iz italijanske razglednice. A to ni Monterosso ali Vernazza. To je naš Koper – domača različica Cinque Terre, s slovenskim značajem in sredozemsko dušo.

Barvita fasadna simfonija

Ko se sprehajaš po historičnem delu Kopra, te objame posebna energija. Pisane fasade hiš se bleščijo v sončni svetlobi. Rumena, oker, rdeča in pastelno modra – vsaka ima svojo zgodbo. Podobno kot v Cinque Terre se tudi tu barve prelivajo vzdolž obmorske silhuete.

Stare mestne hiše se stiskajo druga ob drugi. Tvorijo labirint uličic, ki vabijo k raziskovanju. Za vsakim ovinkom te čaka novo presenečenje. Morda očarljiv trg ali skrita kavarna.

Tako kot v Cinque Terre tudi v Kopru vse diha preprostost in povezanost z morjem. Mesto nikoli ni popolnoma tiho – v njem odzvanja šum valov, otroški smeh in petje galebov. Lokalne trgovinice ponujajo ročno izdelane spominke, domače olivno olje in zavite uličice pogosto vodijo do razglednih točk z očarljivimi pogledi na obalo.

Benečanska duša mesta

Koper pa ni le kulisa za fotografije. Je mesto z značajem, v katerem se prepletajo vplivi Benetk, Avstro-Ogrske in sodobne urbane kulture.  Koper ponosno nosi pečat benečanske vladavine. Srednjeveške palače pričajo o bogati preteklosti pomorske republike. Pretorska palača na osrednjem Titovem trgu vabi k občudovanju. Od tu se lahko odpravite v Pokrajinski muzej, ki je bila nekoč palača slikarja Carpaccia. Ali pa popijete espresso v senčni ulici, se izgubiš med galerijami in nato ob sončnem zahodu spiješ kozarec malvazije na pomolu.

Za razliko od svojih italijanskih sorodnikov pa Koper ostaja manj oblegan. To mu daje pridih skrivnosti in pristnosti, ki ju v bolj znanih turističnih krajih pogosto pogrešamo. In prav zato se mu prilega vzdevek “slovenske Cinque Terre” – zavedajoč se, da je več kot le podoba. Je občutek.

Aktivno doživetje narave in športa

Koprsko podeželje preseneti s svojo raznolikostjo. Simpatične istrske vasice skrivajo številne zaklade. Pohodniške poti vodijo med oljčnimi nasadi, ki upravičujejo vzdevek slovenske oljčne meke.

Ljubitelji pohodništva se radi povzpnejo na Slavnik. Ta “mali Triglav” navduši s čudovitimi razgledi na morje. Iz vasi Podgorje vodi najkrajša pot. Za lažji vzpon priporočamo zahodno pobočje iz Prešnice. Tumova koča na vrhu (1028 m) ponuja okrepčilo med občudovanjem flore.

Naravni rezervat Škocjanski zatok je največje polslano močvirje v Sloveniji. Na 122 hektarjih domujejo redke rastlinske in živalske vrste. Krožna učna pot omogoča opazovanje ptic in drugih prebivalcev rezervata. Srečate lahko podolsko govedo in kamarške konje. Ti pomagajo ohranjati naravno ravnovesje.

Pomladni dnevi vabijo k aktivnemu raziskovanju Kraškega roba. Ta predel privablja plezalce z vsega sveta. Nekateri ga imenujejo plezalski raj Slovenije. Vikendi na robu prinašajo pester izbor aktivnosti. Plezanje, kolesarjenje, tek in učni sprehodi so le nekatere možnosti.

Za ljubitelje vodnih športov so na voljo sup izleti ob obali. Z deske lahko občudujete obalo iz povsem nove perspektive. Tisti bolj adrenalinsko nastrojeni lahko preizkusijo wakeboarding v bližnjem wake parku. Potapljači odkrivajo podvodni svet okoli Debelega rtiča.

Kulinarična doživetja za vse okuse

Koper se vse bolj uveljavlja kot gurmanska destinacija. Sobotni obisk mestne tržnice je obvezen ritual za vse, ki cenijo lokalno. Stojnice se šibijo pod težo domačih pridelkov. Sveže sadje, zelenjava, med in siri vabijo k nakupu. Prijeten jutro zaokrožite s kavo v bližnjem lokalu.

Istrsko oljčno olje velja za eno najbolj cenjenih na svetu. Nosi moč sredozemskega sonca. Dnevi divjih špargljev v aprilu navdušijo z jedmi iz te sezonske poslastice. Festival “Viva la pasta” pa zadnji teden aprila proslavi testenine v vseh oblikah.

V samem mestnem jedru Restavracija Capra, le nekaj korakov od morja, ponuja vrhunsko mediteransko kuhinjo. Za trajnostno naravnane gurmane je Rizibizi v Portorožu prava izbira. Ta restavracija se ponaša z znakom Zeleni ključ.

Za bolj drzen pristop poskrbijo v Istrian bistro & Tapas baru v Portorožu. Njihovi istrski tapasi omogočajo, da spoznavate Istro z vsakim grižljajem posebej. Majhni in barviti prigrizki spominjajo na špansko izkušnjo s slovenskim pridihom. Najbolj zahtevni gurmani obiščejo restavracijo COB. Ta sodobna “fine dining” destinacija je leta 2022 prejela Michelinovo zvezdico.

V okolici mesta preseneti Gostilna Oljka v mirnem Vanganelu. Njihova specialiteta “Ombolo v testu” navduši ljubitelje pristne domače kuhinje. Združujejo tradicijo in sodobnost v toplem, domačem vzdušju.

Odkrijte slovenski Cinque Terre

Morda Koper nima dramatičnih pečin kot njegove italijanske sorodnice. Ima pa pristno istrsko dušo in barvito zgodbo, ki čaka, da jo odkrijete. Le dve uri vožnje iz Ljubljane se skriva košček Mediterana, ki vas bo očaral.

Obisk Kopra je potovanje skozi čas in kulturo. Je srečanje z mediteranskim duhom na slovenski način. Je odkritje, da imamo tudi Slovenci svoj mali košček čarobnega sredozemskega sveta.

Foto: Instagram @w.i.t.h.d.a.n.i.e.l / @visitkoper

Naloži več
Zapri